Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Sigetec dobio pisanicu i spomen-ploču posvećenu Gruntovčanima

Gruntovčani, kultna serija Kreše Golika koja je nastala prema scenariju Mladena Kerstnera, velikim dijelom snimljena u Sigecu, dobila je svoj jedinstven spomenik.

Naime u Sigecu, pokraj Župne crkve sv. Marka evanđelista, popularni junaci serije osvanuli su na velikoj pisanici oslikanoj u maniri naive. Pisanice su oslikali slikari Stjepan Pongrac i Zdravko Šabarić.

Pokraj pisanice podignuta je i spomen-ploča koja govori o ovoj kultnoj seriji. Samu pisanicu kao i uređenje okoliša oko nje, financirala je Općina Peteranec dok je ploču vrijednu 4.500 kuna financirala i postavila Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

– Početkom godine organiziran je sastanak s načelnikom Općine Peteranec Krešimirom Matijašićem i KUD-om Gruntovec na kojem smo svi zajedno zaključili kako Gruntovčani ne dobivaju dovoljno pažnje. Gruntovčani su proslavili našu županiju, ali i cijelu Podravinu – rekla je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Kristina Sočev. Snimio Marko Posavec.

Istaknula je kako Udruga Sigečko srce, koja baštini ostavštinu Gruntovčana svake godine organizira Gruntovčanijadu.

– Turisti koji dolaze žele vidjeti nešto opipljivo. Osim Gruntovčanijade, turisti ne mogu vidjeti ništa. Načelnik je izrazio želju za izradom pisanice za novouređeni prostor, mi smo se priključili te smo izradili ploču na kojoj smo napisali osnovne informacije o seriji – kazala je Sočev.

Dodala je kako je ove godine namjera bila dodatno podignuti Gruntovčanijadu, no zbog koronavirusa to se nije dogodilo.

– Svi planovi koje smo imali za ovu godinu ostali su samo planovi te se nadamo da će slijedeće godine epidemiološka situacija, ali i ostali faktori, dopustiti da sve zamišljeno provedemo u djelo te Gruntovčanijadu podignemo na višu razinu – zaključila je Sočev.

Krešimir Matijašić, načelnik Općine Peteranec, kazao je kako je pisanica postavljena u lipnju ove godine.

Krešimir Matijašić. Snimio Marko Posavec.

Prije postavljanja pisanice, Općina je financirala uređenje okolnog prostora.

– Vrijednost radova na uređenju okoliša je oko 300.000 kuna, dok je Općina za izradu pisanice izdvojila oko 20.000 kuna – kazao je načelnik te dodao kako se još ovih dana uređuju klupe pokraj pisanice, a osim uređenja prostora uređeno je i obližnje autobusno stajalište.

Načelnik je istaknuo kako je nit vodilja izrade i postavljanja pisanice bila iskazivanje poštovanja seriji koja je proslavila Sigetec i njenim likovima.

– Svi koji će doći u Sigetec moći će vidjeti pisanicu i prisjetiti se da je upravo ova popularna serija snimljena u ovom mjestu – rekao je Matijašić.

Načelnik je dodao kako ne misle stati samo na ovome, već im je želja u budućnosti otvoriti muzej posvećen Gruntovčanima.

– Još uvijek postoji jedna kuća gdje se snimala serija. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti realizirati da tamo bude muzej ili će on biti negdje drugdje. Želja nam je napraviti muzej kako bi svi oni koji dođu u Sigetec mogu obići, vidjeti i saznati sve o omiljenim likovima iz serije – istaknuo je načelnik.

Napomenuo je da svečanog otvorenja nije bilo zbog pandemije koronavirusa, no nada se da će se i to uskoro dogoditi.

zatvori