Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Planinarski pothvat Koprivničanaca: Vedran i Leopold osvojili najviši vrh u Hrvatskoj

Pri izazovnom penjanju i ozračju planina spaja se jeza, napor, umor, strah, opasnost, ali istovremeno istinski se uživa u ljepoti divljine i nezaboravnim pogledima koje nikakve riječi i fotografije ne mogu opisati - pun je dojmova Vedran Blažeković.

Koprivnički rekreativci Vedran Blažeković i Leopold Stipić prošle su se srijede, 10. studenog, popeli na najviši vrh u Hrvatskoj – Sinjal na Dinari.

Strme vertikalne i atraktivne stijene, kamini, police, mostić, procjepi i prečnice te impozantni tornjevi s kojih se pružaju nezaboravni pogledi, ukupna dužina od 1.700 metara te 740 metara visinske razlike pri usponu ukratko je opis vrlo atraktivne, nove ferrate na Dinari.

Nadomak vrha, kod planinarskog skloništa Darko Grubać, koprivnički su rekreativci napravili kratku pauzu. Zatim je uslijedilo još 40 minuta hoda do najvišeg vrha Hrvatske, vrha Sinjal koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.831 metra. Silazak od vrha Sinjal odradili su kroz kuloar preko Samograda do planinarskog skloništa Bili cvitak, a onda i parkirališta.

Prehodali su ukupno 12,06 kilometara, bez pauze su planinarili više od sedam sati, visinska razlika pri usponu bila je 1.350 metara, visina odredišta 1.831 m/nm, a prosječan nagib 24%.

– Radi se o vrlo zahtjevnoj stazi gdje je potrebna dobra fizička kondicija i snaga u rukama s obzirom na njenu dužinu i težinu. Pri izazovnom penjanju i ozračju planina spaja se jeza, napor, umor, strah, opasnost, ali istovremeno istinski se uživa u ljepoti divljine i nezaboravnim pogledima koje nikakve riječi i fotografije ne mogu opisati – pun je dojmova Vedran Blažeković.

zatvori