Subota, 11. svibnja 2024.

FOTO Božidar Mak aktivni član KUD-a Srce: Atmosfera je odlična, volim pjevati, a po potrebi radim i druge stvari u društvu

Da nikad nije kasno za nove stvari pokazuje primjer umirovljenika Božidara Maka, koji se prije malo više od dvije godine pridružio Kulturno umjetničkom društvu Srce.

Mak, rođeni Koprivničanac, svoj radni vijek proveo je u Zagrebu te se prije malo više od pet godina vratio u Koprivnicu.

– Nakon nekog vremena provedenog u Koprivnici upoznao sam se s ljudima preko kojih sam se pridružio KUD-u Srce. Jedan sam od mlađih članova KUD-a, ali ne po godinama, već po stažu – našalio se Mak.

Dodao je kako je u Zagrebu bio pozvan da se priključi u KUD Željezničara Vinko Jeđut, no kako se preselio u Koprivnicu to se nikad nije dogodilo.

Ovo nije prvi doticaj ovog vrlo aktivnog umirovljenika s KUD-om. Naime, Mak je kao mali dječak pjevao u zboru.

– Pjevao sam kao dijete, a kako mi je u pubertetu glas počeo mutirati, prekinuo sam s pjevanjem. Stanka je bila sve do nedavno kada sam se učlanio u društvo te ponovno počeo pjevati – rekao je.

Mak je naglasio kako se prvenstveno u društvu bavi pjevanjem, no prema potrebi uskače gdje je potrebno.

– Plesati više baš i ne mogu, imam skoro 68 godina i nisam više u formi kao što sam nekad bio, tako da samo pjevam. Nešto sam probao malo i svirati, ali nisam se baš s glazbenicima slagao pa sam odustao od toga. Prihvaćam se svega, od volontiranja pa sve do glume – istaknuo je te dodao da mu je od svega ipak najdraže pjevanje.

Kaže kako voli pjevati, a s vokalom koji ima pokušava se uklopiti te uvijek dati najbolje od sebe.

– U društvu nas ima nekoliko muškaraca. Oni su manje, više pridruženi članovi, odnosno nisu stalni članovi kao ja. Prvenstveno su tehnička podrška – naglasio je Mak te dodao kako se pridružio KUD-u jer voli društvo i pjesmu.

S obzirom na godine i zdravlje, Mak ističe kako pokušava biti što aktivniji i što više s ljudima.

– Atmosfera u društvu je odlična i ljudi su super. Osim nastupa, često volontiramo, pomažemo drugima gdje možemo, od čišćenja šume i zelenih površina pa do ostalih poslova koje kao volonteri možemo raditi – kazao je.

Mak je istaknuo kako se zbog koronavirusa više ne druže te da mu to jako nedostaje i nada se da će se to uskoro promijeniti.

Što se tiče ulaska u društvo, Mak je istaknuo, da sve što zainteresirani trebaju napraviti je stupiti u kontakt s nekim od članova te doći u KUD.

– Preporučio bih svima da nam se pridruže, a posebno muškarcima. U društvu smo svi više, manje vremešni, tako da godine nisu bitne. Većina nas je umirovljenika i imamo malo više vremena za druženja, a spaja nas želja za očuvanjem naše kulturne baštine Koprivnice i Podravine – rekao je.

Dodao je kako su se u normalnim vremenima sastajali dva puta tjedno po dva sata u Društvenom domu u Koprivnici, no zbog koronavirusa sve je stalo.

– U društvu ću biti aktivan sve dok budem mogao te pozivam sve koji su zainteresirani za pjevanje, ples, glumu, glazbu i druženje da nam se priključe – zaključio je.

zatvori