Subota, 27. travnja 2024.

Nadležni se hvataju u koštac s vozačima električnih romobila

Električni romobili, donedavni trend na ulicama europskih gradova, postali su svakodnevna pojava na koprivničkim ulicama, a voze ih svi redom – od onih mlađih pa do starijih.

Na društvenim mrežama mogu se pročitati različita mišljenja, i onih za i onih protiv, a ono što najviše muči naše sugrađane je njihovo brzo prometovanje pješačkim stazama.

Međutim, prema trenutno važećim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, njima je mjesto upravo na pješačkim stazama.

– Osobe koje voze električne romobile, prema trenutno važećim odredbama spomenutog Zakona, smatraju se pješacima. To znači da se osobe koje koriste električne romobile moraju kretati pješačkim stazama. Prije prelaska ceste preko obilježenog pješačkog prijelaza moraju se zaustaviti i uvjeriti da cestu mogu sigurno prijeći, ne smiju se kretati kolnikom ako postoje nogostupi i dužni su se pridržavati pravila koja se odnose na kretanje pješaka – rekla je Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke.

>> Električnim romobilom 15-godišnjakinja se zabila u Audi

Između ostalog, upravo zbog nejasnoća i problema vezanih uz prometovanje električnih romobila, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je izmjene i dopune spomenutog Zakona pa je tako u javnu raspravu uputilo “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama“. Navodi se da su u praksi uočene nejasnoće i problemi vezani uz nenormiranje prometovanja određenih sudionika kao i prometnih situacija te nepostojanja mogućnosti izricanja prekršajnih sankcija, a osim na električne romobile, to se odnosi i na slične uređaje na električni pogon.

– Povećanjem broja električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon na tržištu u prometu se pojavio i sve veći broj korisnika, čije prometovanje nije na zadovoljavajući način normirano niti jednim propisom u Republici Hrvatskoj – istaknuto je u obrascu u kojem je i definiran vremenski okvir za postizanje ishoda, odnosno promjena, a on je prvo tromjesečje 2021. godine.

zatvori