Srijeda, 1. svibnja 2024.

Učenici trećeg razreda OŠ M.P. Miškine iz Đelekovca obradili lektiru na sasvim drugačiji način

Učenici trećeg razreda Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca sa svojom su
učiteljicom Mirom Adamović obradu lektire pomaknuli na višu razinu.

Naime, učenici su u listopadu za lektiru obrađivali Čudnovate zgode šegrta Hlapića, autorice Ivane Brlić-Mažuranić.

Nakon što su djelo pročitali, učenici su na kratkom testu pokazali zavidno razumijevanje pročitanog sadržaja. Njihova učiteljica zbog velikog interesa učenika za ovim djelom odlučila je lektiru podići na jednu višu razinu, priopćili su iz OŠ Mihovila Pavleka Miškine.

Projekt šegrt Hlapić, kako su ga nazvali, trajao je tjedan dana tijekom kojih je svaki učenik dobio svoj lik te zadatak da ga predstavi ostatku razreda.

U sklopu projekta učenici su se kostimirati u likove iz priče, a učiteljica je u sklopu projekta postala Ivana Brlić-Mažuranić.

Učenici su tako na zanimljiv i interaktivan način naučili detalje iz djela, ali i života autorice Brlić-Mažuranić.

Osim toga, u suradnji s knjižničarkom u razredu je organiziran kviz, na kojem su učenici još jednom potvrdili svoje znanje o Hlapiću.

Dodajmo kako su učenici naučili pjevati i plesati Pjesmu o cipelicama, tako da su u obradu lektire uključili sva osjetila.

Uz sve to, učenici su pogledali dva filma, animirani i igrani o najpoznatijem šegrtu.
Analizirali su likove, razgovarali o vrijednostima koje treba promicati, a uz to su naučili razliku između animiranog i igranog filma.

– Sve to napravili smo u sklopu obrade lektire. Da, i to je moguće. Lektira može biti jako zabavna. Samo se treba potruditi, proširiti vidike i razmišljati “izvan okvira”. Ovaj razred to jako dobro zna i već se veselimo čitanju sljedećeg lektirnog djela – poručili su iz razreda.

Izvor: Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec
Izvor: Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

 

zatvori