Izvor: kckzz.hr
Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 22. Dan voća Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu, 17. listopada, na đurđevačkom Trgu svetog Jurja s početkom u 10:30.

Ovogodišnja manifestacija će se održati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se unatoč okolnostima, uvjetovanim pandemijom koronavirusa, zadržao kontinuitet u promociji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje voća i voćnih prerađevina, a ujedno i proizvođača voća i prerađevina na bazi voća s područja naše županije.

Na području Koprivničko-križevačke županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.155 hektara, a Županija 18. godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te je od 2003. do 2020. zasađeno novih 493 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda.

Spomenimo kako je Županija podržala financijskim sredstvima i brojne stručne i znanstvene projekte i istraživanja te je na taj pomogla razvoju poljoprivredne proizvodnje, a pogotovo voćarstva. U suradnji sa Zagrebačkom županijom od 2020. do 2022. godine provodi se projekt “Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti” na OPG-u Horvatić u Cvetkovcu, a znanstvena istraživanja i izradu studije izvršit će Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Projekt ima za cilj utvrditi potencijalnu vrijednost tradicionalnih voćnih vrsta odnosno pogodnost pojedinih vrsti/sorti za: ekološki uzgoj (travnjački voćnjaci), krajobrazno uređenje, komercijalnu uporabu plodova.

Uz to, Županija je prepoznala i program Školske sheme te se aktivno uključila i osigurala školskoj djeci besplatne zdrave obroke voća, povrća i mlijeka te nastavlja s poticanjem poljoprivrednih proizvođača voća kroz svoje programe potpora primarne voćarske proizvodnje kao i prerade voća.

Glavni organizator 22. Dana voća je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji sudjeluju PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Pozivamo sve posjetitelje manifestacije na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera i uputa kako bi zaštitili vlastito zdravlje, ali i zdravlje svih ostalih sudionika i građana.

Izvor: kckzz.hr