Srijeda, 15. svibnja 2024.

STROŽE MJERE Zabrana prodaje alkohola od ponoći, smanjuje se broj posjetitelja na okupljanjima, sportska natjecanja bez gledatelja…

Nacionalni stožer civilne zaštite, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, donio je nove mjere koje stupaju na snagu sutra, a primjenjivat će se 14 dana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je mjere na današnjoj konferenciji za medije.

Propisana je stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metra na otvorenom prostoru.

Između ostalog, riječ je o ovim mjerama: zabranjuju se sva javna događanja i okupljanja s više od 50 sudionika, na svadbenim svečanostima i sprovodima može biti najviše 30 osoba, na privatnim svečanostima dozvoljeno je 15 osoba, sportska natjecanja održavat će se bez gledatelja.

Nadalje sva javna događanja, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima traju do kraja radnog vremena objekta utvrđenog odlukom stožera. Uvodi se i obveza dostavljanja obavijesti o održavanju okupljanja na kojima se očekuje više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite te obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događanjima s više od 15 osoba.

Uz to, zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do šest sati.

Uvodi se obveza maski na otvorenom prostoru kad je nemoguće osigurati fizičku distancu od 1,5 metra, prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak radnicima koji imaju smetnje s dišnim organima poput suhog kašlja i kratkog daha i povišenu tjelesnu temperaturu, potrebno je smanjiti fizički kontakt između zaposlenika kad god je moguće, kad god je moguće potrebno je uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama i smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju mjeru.

Kontrolu svih donesenih mjera provodit će službenici ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici, inspektori, stožeri civilne zaštite.

Ako posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave postoji blaža epidemiološka odredba, primjenjivat će se ova odluka, a lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od ovih, rekao je Božinović

zatvori