Subota, 27. travnja 2024.

Oporba nezadovoljna poslovanjem Komunalca; Tetec: S tri milijuna kuna minusa došli smo u plus 300-tinjak tisuća kuna

Jedna od točaka dnevnog reda sjednice koprivničkog Gradskog vijeća bila je poslovanje gradskih firmi i agencija u prošloj godini.

Prema dostupnim izvješćima Komunalac, Koprivničke vode, Enter, Kampus, RK Podravka, Apos i REA Sjever su u plusu.

Izglasavanje izvješća o poslovanju nije prošlo bez rasprave i to pogotovo kad je riječ o Komunalcu koji je trn u oku oporbe.

HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan istaknuo je da iako je Komunalac završio godinu u plusu, Bazeni su u minusu milijun kuna, a Dom mladih 61.000 kuna.

Snimio Marko Posavec.

– Ono što je posebno važno za spomenuti kada govorimo o rezultatima poslovanja Komunalca je to da je unatoč prodaji 25 posto onog zadnjeg udjela Koprivnica plina, ostvarena dobit tek 300-tinjak tisuća kuna. Ne govorim to u kontekstu toga da bi Komunalac trebao biti tvrtka koja na svojim građanima treba ostvarivati financijsku dobit i korist, ali postavlja se ključno pitanje – u kojoj bi situaciji bilo poslovanje Komunalca da nismo prodali 25 posto – pita se Forjan.

Istaknuo je da su nekoliko puta upozoravali na to da je svrha gradskih poduzeća ta da su osnovani s namjerom da ostvaruju dobit i na taj način vraćaju sredstva u gradski proračun.

– Činjenica je i činjenica stoji da se iz godine u godinu ta financijska ulaganja kroz kapitalne potpore i pomoći smanjuju. Isto tako, pred nama je jedno vrlo izazovno razdoblje i apeliram da svi ljudi koji vode ove tvrtke pokušaju u sljedećem periodu naći modele da tu svoju dobit povećaju. Isključivo to će u budućnosti biti mjerilo s kojim će se mjeriti ne samo njihov standard nego i kvaliteta života građana Koprivnice – smatra Forjan.

Ivica Suvalj. Snimio Marko Posavec.

Mrežin Ivica Suvalj istaknuo je da je više puta unazad nekoliko godina upozoravao i iznosio dokaze ‘o krivim stvarima koje su se događale u prošloj upravi’ istaknuvši pritom traženje suglasnosti vijećnika za dizanje kredita koji je bio dignut još mjesec dana ranije.

– Mi građani trebali bismo vam vjerovati da radite dobro svoj posao, a pokazalo se u više navrata da neke stvari koje su nam bile prezentirane, nisu bile točne. Zato ne mogu podržati izvješće jer duboko sumnjam u istinitost nekih stvari – napomenuo je Suvalj.

Snimio Marko Posavec.

Što se tiče samog poslovanja Komunalca, predsjednica Uprave Nataša Tetec rekla je da je rezultatima poslovanja zadovoljna.

– S tri milijuna kuna minusa došli smo na 300.000 kuna plusa i to samo u godinu dana. Time sam jako zadovoljna. Sve ono što smo obećavali, smo i proveli poput primjerice restrukturiranja – zaključila je Tetec.

Dodajmo da su izvješća o poslovanju na kraju prihvaćena.

zatvori