Nedjelja, 29. rujna 2024.

Održana početna konferencija projekta ‘Two Rivers One Goal II’ u Goričanu

Početna konferencija prekograničnog projekta “Two Rivers one Goal II” održana je u četvrtak, 15. listopada u Goričanu.

Projekt je nastavak završenog projekta “Two Rivers one Goal” koji se provodio od 2017. do 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 888.876 eura, a 85 posto sufinancirano je sredstvima Europske unije putem prekograničnog programa Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Općina Goričan nositelj je projekta, dok su Općina Donji Vidovec, Legrad, Tótszerdahely te Mura Regió Ett projektni partneri, a Turistička zajednica Međimurske županije pridruženi partner.

Najvažniji cilj projekta je predstaviti turističkim zajednicama i turistima novi, održivi i turistički proizvod koji će se temeljiti na međunarodnom vodenom turizmu na rijekama Muri i Dravi.

U sklopu projekta, Općina Goričan izgradit će i urediti turističke objekte na ribnjaku Šuderica. U sklopu ribnjaka uredit će se info točka za turiste, izložbeni i interpretacijski centar, odmorište za bicikliste, tzv. smart-bike point koji će biti opremljen USB punjačem, Wifi konekcijom te mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama.

Općina Donji Vidovec će izgraditi i urediti tradicionalni etno-park u svrhu promocije tradicijskih obrta s fokusom na tradiciji ispiranja zlata.

U sklopu Etno-parka izgradit će se pet drvenih kućica u kojima će se izložiti tradicionalni alati, a u njima će se moći pronaći sve informacije o tradicionalnim obrtima, osobito o ispiranju zlata kao i demonstracije istog. U sklopu projekta predviđene su četiri demonstracije ispiranja zlata koje će se održati u organizaciji Općine Donji Vidovec.

Općina Legrad će u sklopu projekta nabaviti solarni čamac za 12 osoba koji će se koristiti za panoramske obilaske rijekama Murom i Dravom te organizirati 10 obilaska za minimalno 160 ljudi (školske djece, turista, predstavnika turističkih zajednica i organizacija okrenutih turizmu iz Hrvatske i Mađarske).

Nabavit će se i postaviti mjesta za odmor za turiste i bicikliste blizu pontonskog pristaništa na Halasz Csardi u Legradu koji uključuje stol, klupe, koševe i javni roštilj. Postavit će se i smart-bike point i sedam trajnih ploča koji će sadržavati informacije o turama čamcima u blizini pontonskih pristaništa u mjestima Legrad, Goričan, Donja Dubrava, Letenje, Tótszerdahely, Murakeresztúr i Molnari.

Izvor: Općina Legrad
Izvor: Općina Legrad
Izvor: Općina Legrad
Izvor: Općina Legrad
Slušaj uživo
zatvori