Subota, 20. srpnja 2024.

Obvezna vožnja s upaljenim svjetlima od 1. studenog

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su danju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2020. godine, a do 2018. godine početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju je bio vezan upravo uz navedeno računanje vremena, izvijestili su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

No, izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju od 1. studenog do 31. ožujka.

Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, piše u policijskom priopćenju.

Također, biciklisti od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, biciklist će se kazniti novčanom kaznom od 500 kuna.

zatvori