Četvrtak, 10. listopada 2024.

Nagli skok broja oboljelih u Podravini i Prigorju: Danas 23 nova slučaja zaraze koronavirusom

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj konferenciji za medije izvijestio je da je kod 23 osobe s područja Podravine i Prigorja potvrđena COVID-19 infekcija.

Od ukupnog broja novooboljelih, 20 dolazi iz ilegalnog doma u Legradu, od toga su zaražena tri zaposlenika i 17 štićenika.

– Tih 17 štićenika, prvo oni teže bolesni pa onda i asimptomatski, danas će biti prebačeno u našu koprivničku Opću bolnicu gdje će biti zbrinuti – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

Preostala tri slučaja dolaze iz opće populacije. Jedna od zaraženih je učenica 1. razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca zbog čega je cijeli razred stavljen u samoizolaciju.

– Stožer je zbog aktualne situacije donio odluku da se u školama od 5. do 8. razreda i u srednjim školama ponovno uvede obaveza nošenja maski na nastavi – rekao je Ljubić i dodao da učenici moraju nositi maske i u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole.

Još pozitivnih učenika očekuje se zbog cirkulacije virusa u razredu, dodala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

– Po iskazu oboljele osobe, još nekoliko učenika je razvilo određene smetnje. Oni će biti testirani – napomenula je Vadla.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ukupno smo iz doma u Legradu uzeli 41 uzorak, i to 36 od štićenika i pet od djelatnika. Štićenici će biti prebačeni u koprivničku bolnicu, a što se tiče djelatnika, oni ne pokazuju neke značajnije simptome te će ostati na kućnom liječenju u samoizolaciji – rekla je Vadla i dodala da je u tijeku epidemiološka obrada kontakata zaraženih osoba.

– Važno je za istaknuti da će se u domu za starije osobe u Legradu pokušati napraviti izolacijska jedinica za osobe koje su za sada negativne, no možemo očekivati da će biti još pozitivnih pa će oni opet u skladu s uputama biti prebačeni u našu bolnicu – kazala je Vadla.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić na konferenciji je rekao da s radom ponovno počinje COVID odjel.

– Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u koprivničku Opću bolnicu bit će zaprimljeno više štićenika na bolničko liječenje. Opća bolnica je u tom smislu već poduzela aktivnosti ponovnog angažiranja COVID odjela u punom opsegu tako da će paviljon dnevnih bolnica koji je prije bio COVID odjel ponovno imati tu funkciju u narednih, ja vjerujem, dva do tri mjeseca – kazao je Devčić i dodao da u paviljon može biti smješteno oko 60 osoba.

Snimio Valentino Štefanek.

Načelnik Ljubić podsjetio je da su jučer produžene mjere koje se tiču broja uzvanika na svadbenim svečanostima i nošenja maski u zatvorenim prostorima. Ta odluka vrijedi do 5. studenog.

Trenutno je na području županije aktivno 39 slučajeva, a od početka epidemije ukupno su zabilježena 252 slučaja.

 

Konferencija za medije Županijskkg stožera.

Objavljuje Drava.info u Nedjelja, 4. listopada 2020.

Slušaj uživo
zatvori