Petak, 19. travnja 2024.

Marija Grabar po drugi put osvojila je prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture

Malobrojni ljudi mogu se pohvaliti nagradama na državnoj razini za posao ili hobi kojim se bave.

Kada netko dobije ne jednu, već dvije nagrade i to u manje od pet godina, jasan je pokazatelj kvalitete rada. Upravo dvjema prvim nagradama Hrvatskog sabora kulture može se pohvaliti Marija Grabar.

Marija je slikarica je iz Velike Mučne, a završila je Autorsku školu slikanja u Zagrebu u klasi akademskog slikara Gorana Petercola. Već dugi niz godina bavi se slikarstvom tijekom kojih je imala 11 samostalnih te više od 100 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Privatna arhiva

– Dobitnica sam nekoliko nagrada, među kojima je šest pohvalnica Hrvatskog sabora kulture te dvije glavne nagrade Hrvatskog sabora kulture. Riječ je o likovnom natječaju na koji se mogu prijaviti umjetnici iz cijele Hrvatske, a ove godine održan je po 36. put – kazala je Marija.

Početkom listopada, Marija je po drugi puta osvojila glavnu nagradu Hrvatskog sabora kulture na natječaju na kojeg je pristigao 301 rad.

– Ove godine sudjelovala sam sa slikom “Romanova majka”, na kojoj je glavni motiv majka od jednog mog prijatelja. Slika je slikana tehnikom ulja na platnu. Žiri natjecanja od svih je pristiglih radova odabrao njih 78 za izložbu, a od svih radova upravo je moja slika proglašena kao najbolja, odnosno proglašena je za najbolje likovno djelo u 2020. godini– istaknula je Marija.

Naglasila je da je iznimno sretna dobivenim priznanjem.

– Puno mi znači ova nagrada. Od tolikih pristiglih radova upravo su moju sliku proglasili najboljom na što sam iznimno ponosna. Ovo mi je još jedan poticaj za daljnji rad – istaknula je.

Privatna arhiva

Marija je kazala kako nije očekivala glavnu nagradu.

– Svaki umjetnik je sretan ako jednom osvoji ovakvu jednu nagradu. Svake godine se puno autora prijavi na natječaj tako da nisam očekivala da ću ponovo biti najbolja. Izložba je trebala biti u muzeju u Otočcu, no zbog koronavirusa sve je održano online pa tako i proglašenje pobjednika natječaja – rekla je Marija.

Privatna arhiva

Marija je vrlo aktivna u slikarstvu, a članica je i Udruge željezničara slikara Plavo Svjetlo iz Zagreba s kojom je sudjelovala na izložbama diljem Europe.

– Veliki uzor i poticaj u slikarstvu je moj otac Tomislav Grabar, koji se već dugi niz godina bavi naivnim slikarstvom. U mojim počecima on mi je bio velika motivacija i puno je svojeg znanja prenio na mene. Kao mala imala sam jako veliku volju za slikanjem, a on me usmjeravao na tom putu. Dok su se druga djeca igrala, ja sam slikala – naglasila je Marija.

Istaknula je kako joj je otac najveća podrška i pomoć u njezinom bavljenju slikarstvom.

– Iako slikamo vrlo različitim stilovima, i dan danas često razmjenjujemo savjete. Uvijek smo potpora jedno drugome, ali i motivacija– naglasila je.

Marija najviše voli slikati seoske motive, svoje bake i djedove, ali i druge ljude većinom sa sela.

– Živim na selu i najviše volim slikati male seoske ljude. Takve me teme uvijek smiruju i opuštaju. Najdraža mi je slikarska tehnika ulje na platnu. Slikanje je moj posao, ali i ljubav i ne mogu zamisliti život bez njega – zaključila je Marija.

zatvori