Srijeda, 15. svibnja 2024.

KOPRIVNIČKA SPORTSKA POVIJEST Priča o Mariju Dodiku i njegovih šest golova Varteksu

Ovo je nogometna priča iz 2000-e godine te 20 godina kasnije. tj. danas. Dogodilo se 21. listopada 2000., a počinjemo priču s 23. listopadom ove godine.

Nije komplicirano, mada uvod liči na igru asocijacija. Naime, Slaven Belupo se u elitnom razredu raspucao kao rijetko kada i u kolu prije ”utrpao” je Istri pet komada. Za one koji ne znaju što su komadi u nogometu, jednostavan prijevod je – to je više golova u jednoj utakmici koji izazivaju naše zadovoljstvo.

U petak je Slaven Belupo, gostujući u Varaždinu, s dva gola osvojio tri boda, a s Istrinih pet golova to je u dvije utakmice ukupno sedam. Nije to prvoligaški rekord, ali budi sjećanja na događaj iz 2000-e koji bi to mogao biti. Tada je Slaven pobijedio Varteks sa 7:1, a šest komada zabio je centarfor Marijo Dodik.

Evo mojeg izvještaja Vjesniku od 22. listopada 2000-e.

Napadački dvojac Slaven Belupa Marijo Dodik – Renato Jurčec pokazao je kako je jedan od ponajboljih u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. Naime, pobjeda Slavena nad Varteksom od 7-1 (3-1) u susretu 12. prvenstvenog kola većinom je njihovo djelo.

Na izmaku 4. minute nakon ubačene lopte Petra Bošnjaka Mužek je oduzeo loptu od Težačkog i proslijedio do Jurčeca, koji je nabacio u kazneni prostor. Dodik je skočio i smjestio loptu u donji desni ugao Simunićevih vrata za rano vodstvo Slavena od 1-0.
Nakon toga su gosti ostali bez vratara Simunića, koji je isključen iz igre nakon što je srušio Posavca u naletu prema vratima. Kazneni udarac izveo je Dodik, pričuvni vratar Mađarić je obranio, no pomoćni sudac Jambrović signalizirao je nepravilno kretanje Mađarića. Nastala je gužva u kojoj su gostujući nogometaši okružili Jambrovića. Rezultat svega bili su žuti kartoni za Mađarića, koji je revoltiran ispucao loptu u aut, i Karića. Ponovljeni 11-erac Dodik je realizirao u 18. minu-ti za 2-0.

(Eto, vidite, nije bilo Wara, a bilo je ponavljanja penala i prije 20 godina)
Minutu kasnije nakon prekršaja Karić je dobio drugi žuti karton i Varteks je nastavio igrati s devet igrača. U 23. minuti Dodik je u brzom napa¬du Slavena dobio loptu od Jurčeca i glavom je smjestio u desni kut Mađarićevih vrata za 3-0. U 38. minuti na 3-1 smanjio je Zoran Kastel sjajnim udarcem s 30-ak metara. Nakon što je suparničkog igrača povukao za dres u 45. minuti zbog drugog žutog kartona isključen je Slavenov stoper Pavo Crnac.
Početak nastavka ponudio je zvižduke s tribina, no u 65. minuti Dodik se našao sam pred Mađarićem te lob udarcem postigao svoj četvrti zgoditak za 4-1. Geršak je u 67. minuti nesebično asistirao Jurčecu za 5-1. Šest minuta prije kraja susreta u 16-ercu Varteksa srušen je Havaić, Dodik je postigao svoj peti zgoditak za 6-1. A ko¬načnih 7-1 također je djelo Dodika u 87. minuti.

Utakmicu je promatralo 3000 gledatelja, a Slaven Belupo nastupio je u formaciji 3-5-2 u ovom sastavu: Solomun – Crnac, S. Bošnjak, Kacić – P. Bošnjak (od 61. Geršak), Posavec, Ferenčina (od 77. Havaić), Mužek, Amižić – Jurčec (od 69. Međimurec), Dodik. Dao sam mu ocjenu 9,5. Nikad nikome veću. Trener je bio Mladen Frančić.

No, da se kolo sreće okreće dokaz je utakmico osmine finaala kupa što je s Hrvatskim dragovoljcem odigrana nekoliko dana iza. Slaven Belupo, ista momčad koja je trijumfirala nad Varteksom izgubila je 3:4 nakon što je poslije prdužetaka bilo 0:0.

Dva dana iza utakmice s Varteksom napisao sam u Vjesniku jako veliki osvrt pod nslovom ”Dodik – lijepa priča našeg nogometa”. Zaključna rečenica bila je: U nedjelju ujutro grad je bio miran i u magli. Kad je oko 11 granulo sunce.kafići su bili puni. Kao u karikaturi ljudi su umjesto glave na ramenima imali nogometnu loptu.

I na kraju, nakon šest golova Varteksu i 11 golova u 11 utakmica HNL-a Dodik je bio tražena ”roba”. Međutim, odlučio je ostati do kraja jeseni i ostao je u Slavenu Belupu.

Koprivnička sportska povijest

zatvori