Petak, 26. travnja 2024.

KOLUMNA zDrava – Maidini recepti bez kerefeka: Raskošna topla salata od buče

Piše Maida Srabović
Ljudi, pripremite se za najezdu zDrava recepata od buče – kraljice jeseni! Danas s vama dijelim recept za toplu jesensku salatu od špinata, buče, slanutka i grillanog sira – mljac! I nemojte si misliti da je ovo salata nakon koje budete naručili još pol kile piceka i krumpira.

Ljudi često salate doživljavaju kao nekaj sastrane kaj se jede uz neko jelo, ali salate mogu itekak biti konkretni i zasebni obrok od kojeg popusti okopojasna gumilastika!

Ustupila Maida Srabović.

U ovoj salati imamo mladi špinat – za dnevnu dozu željeza, narančastu buču za izvor betakarotena, slanutak kao izvor proteina i vlakana za zdravu probavu, grill sir (ili neki domaći sir u tipu škripavca ili kuhanog kravljeg sira). Za arome smo dodali ružmarin, muškatni oraščić, a češnjak i papar da nam malo prodrmaju imunitet i zagriju organizam za hladne jesenske dane. Ako vas papar dosta ne grije, slobodno dodajte ljutih papričica po izboru. U salatu osim buče, ide i bučino ulje i tostirane bučine sjemenke – koje nas svojim zdravim masnoćama čine sitima.

Meni je glavna zvijezda ovog jela – črno ulje, ili ti bučino ulje. Ako niste nikad probali friški sir preliven bučinim uljem, morate!

Naša podravska polja su puna buča pa ja mislim da je pravi greh ak doma nemate bučino ulje! Osim kaj je preeefino, tak kaj bi si ga čovek poskrivečki malo i čistoga popil, bučino ulje je i, naravno – zDravo!

Muškarcima održava zdravlje prostate, zato jer je bogato cinkom. Ženama olakšava simptome menopauze, zato jer ima zamjetne količine prirodnog fitoestrogena. Svima poboljšava zdravlje srca jer sadrži zdrave masnoće, i olakšava simptome problema s probavom – posebno kod sindroma iritabilnog crijeva (koji vam imam ja).

To je to, a sad se bacamo na recept!

Sastojci (za 2 osobe):
  • 200g hokaido buče
  • 200g mladog špinata
  • 200g slanutka
  • 4 šnite grill sira (može i bilo koji drugi sir po vašem izboru)
  • 4 češnja češnjaka
  • ružmarin
  • muškatni oraščić
  • bučino ulje
  • jabučni ocat
  • bučine sjemenke
  • sol, papar
Postupak:

1. Buču očistimo od koštica i kore te je narežemo na kockice srednje veličine, cca 1-2cm.
2. Na tavicu ulijemo maslinovog ulja, dodamo cijele češnjeve češnjaka, bez da ih ogulimo, samo ih malo pritisnemo nožem da napuknu. Dodamo buču. Začinimo ružmarinom, muškatnim oraščićem i posolimo. Tavicu poklopimo i pustimo da se na srednje jakoj vatri peče dok ne omekša, oko 10min. Promiješamo i ostavimo otklopljeno da se još 2-3min karamelizira na tavici, da dobije malo koricu.
3. Špinat očistimo, operemo i ocijedimo.
4. Na grill tavici izgrilamo sir, po 1 min sa svake strane na najjačem plamenu.
5. U zdjelu stavimo špinat, dodamo slanutak. Začinimo uljem, octom i soli. Na kraju dodamo buču i sve promiješamo.
6. Na vrhu salate poslužimo grillani sir i pospemo bučinim sjemenkama.

Njam, mljac, dobar tek – želi Vam Mmmaida.

Ustupila Maida Srabović.

Još više zDravih recepata potražite na:

zatvori