Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO U Domu mladih u Koprivnici obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 15. listopada obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa.

Svečano obilježavanje ove je godine održano u Domu mladih u Koprivnici gdje su se okupili članovi Udruge slijepih sa svojim gostima.

Na svečanom obilježavanju, osim članova udruge, bili su i dožupan Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec te predstavnici ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja grada.

Iz Udruge slijepih poručili su da je obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa važno kako bi se istaknuli problemi s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću te ukazalo na stupanj njihove ravnopravne prihvaćenosti u zajednici.

Dodali su kako su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi te inkluzivni dodatak dva najveća problema koji se nastoje riješiti unazad nekoliko godina.

– Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osoba s invaliditetom i koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice – poručili su iz udruge.

Naglasili su kako postoji i niz problema s kojima se osobe s oštećenjem vida svakodnevno suočavaju, od sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom, arhitektonski nepristupačnih javnih prostora i građevina pa do problema sa zapošljavanjem.

– Donošenje zakona o brajici i rješavanje problema tiskanja školskih knjiga za djecu na brajici također su teme koje je važno riješiti kako bi osobe oštećena vida imale što bolje uvjete za kvalitetan život. Sljepoća je uvijek bila i bit će teški invaliditet stoga je neophodno konstantno pratiti njihove specifične potrebe – istaknuli su.

Dodajmo kako je sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa organizirana i prezentacija najnovijih pomagala za osobe s oštećenjem vida, od govorne kuhinjske vage, indikatora boje, govornih mobitela i slično.

zatvori