Subota, 27. travnja 2024.

Željko Pintar najavio Županijsku skupštinu: Na dnevnom redu izvršenje proračuna za prvo polugodište, promjene u odborima…

Nakon ljetne stanke od otprilike tri mjeseca, danas, u ponedjeljak, u 16 sati sastaju se članice i članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Na dnevnom redu 20. sjednice Županijske skupštine nalazi se 21 točka.

Kao najzanimljivije točke predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar izdvojio je donošenje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine i polugodišnje izvješće o radu župana za isto razdoblje.

Kada je riječ o polugodišnjem izvještaju o izvršenju županijskog proračuna za prvo polugodište ove godine, ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 740,6 milijuna kuna, a ostvarenje istih u prvom polugodištu 2020. godine iznosi 293,7 milijuna kuna, odnosno 39,66 posto godišnjeg plana, navodi se u materijalima. Nadalje, što se tiče poreza i prireza na dohodak i županijskih poreza, ostvareni su u iznosu 26,5 milijuna kuna i čine devet posto u odnosu na ukupno ostvarene prihode i primitke te su najveći dio županijskih nenamjenskih prihoda.

– Do značajnog pada poreznih prihoda, posebno prihoda od poreza na dohodak došlo je uslijed pada gospodarske aktivnosti u prvom polugodištu uzrokovane pojavom bolesti COVID 19. Pad tih prihoda očekuje se i na godišnjoj razini – piše u materijalima.

Ukupni rashodi i izdaci županijskog proračuna u prvom polugodištu 2020. godine izvršeni su u ukupnom iznosu od 289,6 milijuna kuna, što je 40,2 posto od planiranih za 2020. godinu.
Kada je riječ o rezultatima poslovanja, ostvaren je višak iz tekućeg razdoblja 4,1 milijun kuna.

– To je konsolidirani rezultat Županije i svih njezinih proračunskih korisnika. Iako su u prvom polugodištu 2020. godine ostvareni pozitivni rezultati, zbog utjecaja prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja (45,5 milijuna kuna) ukupni rezultat je na razini Županije negativan i on iznosi 41,4 milijuna kuna, a najznačajniji utjecaj na rezultat ima sistemski manjak koji je proizašao iz poslovanja Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek koji je kumuliran u prethodnim godinama.

Pintar je s dnevnog reda izdvojio još nekoliko važnih točaka.

– Tu su izvješća o radu ustanova i institucija Koprivničko-križevačke županije. Važno je spomenuti da će doći i do promjena u nekoliko odbora tijela Županijske skupštine s obzirom na to da su neki odustali u članstva u odborima – kazao je Pintar.

Do promjena bi tako trebalo doći u Odboru za statut i poslovnik, Odboru za financije i proračun, Odboru za zaštitu okoliša i prostorno uređenje, Odboru za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Odboru za branitelje Domovinskog rata.

Spomenimo i da će se na dnevnom redu ove sjednice naći i odluke koje se tiču davanja suglasnosti za promjenu prostora obavljanja dentalne medicine u Koprivnici. Tako se ordinacija Janje Horvat seli iz Frankopanske ulice na Florijanski trg, kao i ona Krune Vedriša, a Mirko i Željka Rabađija iz Ulice Vinka Vošickog sele na Trg bana Jelačića.

Pintar je napomenuo da će se i ova sjednica zbog epidemiološke situacije održati u koprivničkom Domu mladih uz poštivanje svih propisanih mjera – dezinfekcija, distanca i nošenje maski.

zatvori