Utorak, 8. listopada 2024.

PRIJELAZI GRANICE U kolovozu ove godine čak 27.500 manje nego u istom mjesecu lani

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je o stanju sigurnosti u kolovozu.

U odnosu na isti mjesec prošle godine manje je kaznenih djela i prijelaza državne granice dok je više prometnih nesreća i narušavanja javnog reda i mira.

Što se tiče kriminaliteta zabilježeno je 57 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Za usporedbu, u kolovozu prošle godine bilo ih je 74. Kazneno je prijavljeno 47 osoba, a ukupna razriješenost je 78,9 posto. Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi nešto više od 186.000 kuna. Zabilježeno je 28 kaznenih djela općeg kriminaliteta, 20 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, četiri kaznena djela organiziranog kriminaliteta, kazneno djelo iz područja zlouporabe opojnih droga i četiri kaznena djela iz područja sigurnosti

Kad je riječ o sigurnosti prometa u kolovozu je zabilježeno 59 prometnih nesreća, 15 više nego u kolovozu 2019. godine. U 22 prometne nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, a u 37 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica. Pod utjecajem alkohola bilo je 11,4 posto svih sudionika. Slijetanje s ceste i bočni sudari najčešće su vrste prometnih nesreća. Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom.

U nadzoru cestovnog prometa utvrđen je 1.981 prometni prekršaj. Iz prometa je isključeno 286 vozača i 43 vozila, a oduzeto je 93 vozačke dozvole. U prostorijama policije do otrježnjenja zadržano je devet vozača, 26 je uhićeno i 17 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

U kolovozu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, došlo je do porasta prekršaja narušavanja javnog reda i mira pa ih je tako zabilježeno 39, odnosno 16 više nego lani. Najviše je bilo tučnjava, zatim svađe i vike te omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika.

Velika razlika zabilježena je u prijelazu putnika preko državne granice. Prema dostupnim podacima, u kolovozu 2020. godine bilo ih je 11.844, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo čak 39.374. Tijekom kolovoza zabilježeno je devet nezakonitih prelazaka preko državne granice, a odbijenih ulazaka u Hrvatsku nije bilo.

Slušaj uživo
zatvori