Izvor: muzej-koprivnica.hr
Muzej grada Koprivnice i u narednim tjednima nastavlja uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom, privatnim zbirkama i drugim muzejskim institucijama.

Suradnja koja je započela izložbenim predstavljanjem djela Ivana Večenaja iz lokalnih privatnih zbirki, nastavila se kroz interdisciplinarni projekt Oni i mi, o povijesti javnog zdravstva u Koprivnici i okolici, potvrdit će se organizacijom stručnog skupa Z on kraj Drave u čast 100. rođendana Ivana Večenaja u istoimenoj galeriji u Goli.

Naziv skupa geografski locira mjesto inspiracije, života i stvaranja velikog kreativca, ali i upućuje na njegovu istoimenu uglazbljenu pjesmu i nosi kajkavski dijalekt kojeg Večenaj brižno čuva i bilježi za buduća pokoljenja.

Kroz izlaganja dr. sc. Dragutina Feletara, Marijana Špoljara, Božice Jelušić, Vjekoslava Prvčića, Mihaele Cik i Helene Kušenić cilj skupa jest potvrditi dosadašnja saznanja o stvaralaštvu Ivana Večenaja, ali i potaknuti nove, inovativne analize i perspektive te kritički sagledati i (re)valorizirati umjetnički rad Ivana Večenaja, uz jednako vrijedan osvrt na njegovo bogato književno i leksikografsko nasljeđe.

Izvor: muzej-koprivnica.hr

Nakon toga je organiziran posjet i vodstvo kroz Etno-kuću Večenaj, rodnu kuću Ivana Večenaja, gdje će se tom prilikom postaviti i odgovarajuća spomen-ploča od strane Muzeja grada Koprivnice. U organizaciji TZ područja Središnja Podravina i TZ Koprivničko-križevačke županije postavit će se i odgovarajuća turistička informativna tabla, a program upotpuniti literarni nastupi učenika Osnovne škole Gola. Program će se održati sukladno trenutno važećim epidemiološkim mjerama.

Uspješna međumuzejska suradnja između Muzeja grada Koprivnice i Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina započeta početkom godine u izložbenom projektu Slovenska naiva u Hlebinama nastavljena je u srijedu, 23. rujna dolaskom podravske naive u Pregradu. Istoimena izložba upriličena je kao dio 50. izdanja manifestacije Branje grojzdja pa se izložba tematikom veže upravo uz alate, poslove i druženja uz berbu vinograda.

Predstavljeno je 20 umjetnina 18 autora iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice kroz crtež i slike na staklu i platnu. Unatoč zadanoj tematici, izložba pruža i pregled stvaralaštva Hlebinske škole, počevši od najstarijih majstora i pripadnika prve generacije pa sve do današnjih nastavljača tradicije. Na izložbi su tako predstavljeni radovi: Mirka Viriusa, Franje Mraza, Mije Kovačića, Franje Filipovića, Dragana Gažija, Branka Lovaka, Ane Bocak, Pere Topljaka, Ljubice Hladnić, Zlatka Filipovića, Željka Seleša, Branka Viriusa, Željka Kolareka, Josipa Gregurića, Branka Matine, Petra Petrovića, Milana Horvata – Hlebinskog i Stjepana Đukina.

Izložba ostaje otvorena do 23. studenog 2020. godine.