Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Izložba ‘Oni i mi – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici’ privukla mnoge posjetitelje

Izložba “ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“ svečano je otvorena u petak u Galeriji Koprivnica.

Riječ je o izložbi koja predstavlja razvoj zdravstva uz poseban naglasak na područje Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu tijekom 19. i 20. stoljeća, narodnu medicinu, vjerovanja i praznovjerja vezana uz bolesti i njihovo liječenje, održavanje osobne higijene i higijene doma, utjecaj djelovanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar na svakodnevni život stanovnika Koprivnice i okolice te suvremeno poimanje zdravstva u medijima kroz estetske i semantičke analize edukativnih filmova, savjeta i slogana, poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

Dodali su da danas pojam javnoga zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja trebala osigurati država.

– U ranijim razdobljima ona je bila odgovorna samo za prevenciju bolesti te skrb o siromašnima i nemoćnima da bi se danas ta odgovornost odnosila i na organiziranje zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu kako ne bi postojali “oni” i “mi” nego samo zdravlje dostupno svima – zaključili su.

Dodajmo da se ova izložba održava pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije svečano otvorena izložba, pa su otvorenju taku nazočili i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Spomenimo da za posjetitelje izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

zatvori