Petak, 22. rujna 2023.

Dugoočekivana izložba Ivana Večenaja ove subote u Hlebinama

Z on kraj Drave, u zabačenom zakutku svijeta stasao je jedan od najvećih umjetnika hrvatske naive.

Stoga i naslov izložbi kojima Muzej grada Koprivnice obilježava 100 godina od rođenja Ivana Večenaja nose naslov Z on kraj Drave: Mali čovjek velikih ideja. Rođendan u svibnju obilježen je virtualnom izložbom na društvenim mrežama u trajanju od mjesec dana (15. 5. – 15. 6. 2020.).

Ove subote, 12. rujna, od 19 sati, slijedi otvorenje dugo očekivane izložbe u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Izložba predstavlja djela sačuvana u lokalnim fundusima – muzeja, korporacija i privatnih zbirki – koja kroz pretapanje javnog i privatnog pokazuju kako lokalna priča može postati globalni fenomen. Kroz 30 izloženih umjetnina moguće je pratiti slikarski razvoj majstora – od najranijih ostvarenja iz sredine 1950-ih godina koja odlikuje plošni tretman, lokalna boja toplih tonova i blagih nijansi te težnja naturalističkom narativnom pristupu.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

Od 1960-ih kada počinje formiranje individualiziranog stila sve su češće jarke, vibrantne, iznimno ekspresivne boje usuglašene sa sve izraženijom figurativnom gestikulacijom koja nastoji prodrijeti u karakter prikazanih likova. U to vrijeme nastaju i religiozni motivi smješteni u lokalni topos podravskog pejzaža koji će tijekom 1970-ih evoluirati do potpuno apstrahiranih, alociranih prostora s tipičnim izduženim štapićastim formama. Sljedeće razdoblje spaja figurativnost i apstrahiranje u jednu cjelinu pa nastaju radovi bogati sadržajem, detaljima, simbolikom i značenjima. Gomilanje, usitnjavanje i repeticija detaljistički obrađenih motiva obilježit će i posljednja desetljeća stvaralaštva u kojima se kromatski raspon ublažava s tek ponekim naglaskom i povratkom u vibrantnu paletu boja.

Prilikom otvorenja izložbe Božica Jelušić izvest će pjesmu inspiriranu (izloženom) slikom Ivana Večenaja, dok će se u glazbenom dijelu priključiti i članovi KUD-a Prekodravski zvon iz Gole te FA Koprivnica. Otvorenje će se održati ispred Galerije naivne umjetnosti uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Izložbu razgledajte sve do 4. listopada (utorak – petak: 10 – 18 sati, vikendom: 10 – 14 sati).
Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Izvor: Muzej grada Koprivnice