Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO ‘Črna megla’ najavljuje izlazak novog albuma Ivana Grobenskog

Novoobjavljenom pjesmom i videospotom “Črna megla” Ivan Grobenski najavljuje izlazak novog albuma “Siromahi i lazari”.

– Namjera mi je bila interpretirati tradicionalnu kajkavsku pjesmu, snimiti neo-tradicionalnu podravsku pjesmaricu te se osloniti na poznate “kajkavske standarde”, promatrajući ih iz suvremene perspektive. Sve su pjesme, tekstovi i aranžmani autorski, ali korijene i inspiraciju vuku iz već poznatih kajkavskih popevki, prikaza naivnog slikarstva, usmene književnosti… Snimiti nešto novo, a poznato – napominje Grobenski.

Dodaje da su tradicijske pjesme rad nepoznatih autora, one se rađaju iz narodnog genija, a najveći je izazov u cijelom procesu u autorskoj osobi uhvatiti kolektivnu narodnu kreativnost.

– Velika je pažnja posvećena i oblikovanju zvuka i načinima na koje se naivne slikarske tehnike mogu metaforički transponirati u zvuk, skladanje, produkciju, pronalaženje ravnoteže između starog i novog – kaže Grobenski.

Spomenimo da je videospot snimljen na lokaciji kod Peteranca u jednom danu, uz pomoć Anne Moor, a snimatelj i producent je Dinko Šimac.

Podsjetimo, Grobenski je do sada objavio dva samostalna albuma “Lessons in Life and Love” (2017.) i “On Death & Other Problems” (2018.), te dva live albuma “Live Lessons” (2018), “Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” (2019) i “Island Life EP” (2018). Početkom ove godine objavio je i dva soundtracka “Odijelo” i “Dendrotaktilia”. Povremeno surađuje s Dimitrijem Dimitrijevićem, The Gentleman-om i Annom Moor.

 

zatvori