Četvrtak, 2. svibnja 2024.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježeno je 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.841, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

– U protekla 24 sata imamo 265 novodijagnosticiranih. Važno je napomenuti je da je preko 50 posto, 137 osoba, iz ‘rezervoara samoizolacije’, što ukazuje da epidemiolozi rade dobar posao – rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Napomenuo je kako je obavljeno 1.647 testiranja, a u samoizolaciji se u ovome trenutku nalazi 6.446 osoba.

Od jučer je preminula jedna ženska osoba, u Općoj bolnici u Vinkovcima, a riječ je o osobi koja je 1931. godište te je imala pridružene brojne druge bolesti.

Ukupno je preminulih 169. Od jučer je 11 novih hospitaliziranih, što daje broj od 135 ukupno hospitaliziranih, a 12 bolesnika se i dalje nalazi na respiratoru.

Aktivnih bolesnika s Covidom-19 trenutno je 1842, kazao je ministar.

Beroš smatra kako današnji broj novooboljelih ne pokazuje ekstremna odstupanja u odnosu na prethodne dane, a posljedica je toga što je Hrvatska bila otvorena turizmu, te je velik broj stranih građana došao na hrvatsku obalu.

Rastu broja zatraženih zasigurno je doprinijelo i “određeno ponašanje u ljetno doba”, napomenuo je ministar zdravstva.

Apelirao je na mlađu populaciju koja je pozitivna ili ima simptome ili je bila u rizičnom ponašanju da prilikom dolaska u svoje domove u kontinentalnu Hrvatsku pripaze na svoje ponašanje, poglavito na odnos prema svojim starijim i bolesnim ukućanima, te imunokompromitiranim osobama.

HINA

zatvori