Četvrtak, 25. travnja 2024.

Sve više nezaposlenih u Podravini i Prigorju: Na Zavodu je 70 posto više novoprijavljenih nego u lipnju

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci, krajem srpnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 2.266 nezaposlenih osoba.

U odnosu na lipanj to je 109 nezaposlenih osoba ili 5,1% više, a u odnosu na srpanj prošle godine 492 osobe ili 27,7% više.

Podaci pokazuju da je u odnosu na lipanj u svim ispostavama evidentiran rast broja nezaposlenih osoba, i to u Koprivnici za 4,6%, u Križevcima za 10,9% te u Đurđevcu za 2,6%.

Kad je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom srpnja iz evidencije izašlo 376 osoba. To je 9,4% manje nego u lipnju te 16,4% više nego u srpnju prethodne godine. Od toga je zaposleno 314 osoba. Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće je realizirano u prerađivačkoj industriji i u području pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom srpnja bilo 485. To je 71,4% više nego u lipnju te 7,1% više nego u srpnju prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 319 osoba ili 65,8%, iz drugih poslovnih aktivnosti 2 osobe ili 0,4%, izravno iz redovitog školovanja 106 osoba ili 21,9% te iz neaktivnosti njih 58 ili 12,0%.

Ulasci u evidenciju nezaposlenih (tzv. novoprijavljene nezaposlene osobe) prema svome prethodnome statusu aktivnosti mogu biti: iz rada (radnoga odnosa ili drugih poslovnih aktivnosti), iz redovitog školovanja te iz neaktivnosti (tj. oni koji nisu bili niti zaposleni niti su upravo završili školovanje). Najviše novoprijavljenih osoba bilo je u Koprivnici – 261 osoba ili 53,8%, dok Đurđevac i Križevci bilježe isti broj novoprijavljenih osoba – po 112 osoba ili 23,1%.

Dodajmo i da je evidentirano 427 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 44,7% više nego u lipnju te za 2,3% manje nego u srpnju prethodne godine.

Najtraženija zanimanja u srpnju bila su: voćarski radnik/voćarska radnica, suradnik/suradnica u praktičnoj nastavi, vrtlarski radnik/vrtlarska radnica za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove, radnik/radnica na proizvodnoj liniji, zidar/zidarka, odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece i konobar/ konobarica.

zatvori