Petak, 26. travnja 2024.

STANJE SIGURNOSTI U prvom dijelu godine zabilježeno manje nesreća i ozlijeđenih nego lani

Policijski službenici tijekom prvih sedam mjeseci ove godine sankcionirali su 1.310 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, a zabilježeno je 69 prometnih nesreća.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 49 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama stradale su 24 osobe, pri čemu su četiri osobe teško ozlijeđene, a 20 osoba imalo je lakše ozlijede.

U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, ukupan broj prometnih nesreća koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola smanjen je za 23 posto, onih s ozlijeđenim osobama smanjen je za 43 posto, dok je ukupan broj stradalih osoba smanjen za 48 posto. Smanjen je i broj teško ozlijeđenih osoba za 56 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih smanjen za 46 posto.

U prometnim nesrećama kod 89 sudionika te 85 vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu. U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine broj sudionika i vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola smanjen je za 22 osobe.

Najviše je, po vrstama prometnih nesreća, zabilježeno slijetanja vozila s cesta, udara vozila u objekt kraj ceste i sudara vozila iz suprotnih smjerova. Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje vozila po kolniku i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine policijski službenici sankcionirali su 1.310 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 18 prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu.

U odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine broj sankcioniranih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola povećan je za 6 posto, dok je broj prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu smanjen za 14 posto.

Najviše vozača sankcionirano je zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola od 0,5 do 1 promila i pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila.

zatvori