Nedjelja, 2. lipnja 2024.

SIMPLY BRASS QUINTET gostuje u dvorani Domoljub

SIMPLY BRASS QUINTET gostuje u dvorani Domoljub, a koncert će se održati 25. kolovoza s početkom u 19:30 uz poštivanje svih epidemioloških mjera pa je broj ulaznica ograničen.

Kvintet SIMPLY BRASS djeluje od 2006. godine i u tom je periodu održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija. Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH nastupajući na koncertima u KD ”V. Lisinski” kao i na Velikogoričkom Brass festivalu, na kojem je postao rezidentni ansambl. Uz kvintet nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici (Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Sebastian Gil Armas, Radovan Cavallin, Šimun Matišić i Mia Elezović). Kvintet je tijekom 2010. godine snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja u suradnji s izdavačkom kućom Cantus d.o.o. Simply Brass kvintet potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo naručivanjem i praizvedbama novih djela domaćih skladatelja za brass kvintet.

Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu i posvećenu Simply Brass Kvintetu. Skladba je doživjela i notno izdanje u SAD-u (Theodore Presser). Zapažen je i nastup na festivalu “Dani Hrvatske glazbe” u Beču 2012. godine. U pripremi je i novi CD sa skladbama Erica Ewazena. Na tom CD-u je i skladba Balkanika, potaknuta skladateljevim boravkom u Zagrebu kao i Chamber concerto za trombon (James C. Lebens) i kvintet, koji je imao svjetsku praizvedbu u Zagrebu.

Kvintet je surađivao i s Koncertnom direkcijom Zagreb (Glazbeni prsten), a od 2011. do 2015. godine Kvintet je imao i stalni ciklus koncerata u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski. U ožujku 2013. godine u suradnji s Big bandom Hrvatske Radio Televizije, ansambl je praizveo Jazz koncert za brass kvintet i big band koji je za kvintet skladao doajen hrvatske jazz glazbe Miljenko Prohaska. U 2013. godini ansambl je ostvario dva zapažena međunarodna gostovanja: Maspalomas International Trumpet Festival; Gran Canaria u Španjolskoj i Laval University; Quebec City u Canadi. U svibnju 2015. godine Kvintet je ostvario značajnu međunarodnu koncertnu turneju u Kini gdje je nastupio u šest velikih gradova i pred mnogobrojnim auditorijem ostvario zapažen uspjeh. U suradnji s izdavačkom kućom Aquarius Records Kvintet je tijekom 2017. godine snimio i izdao nosač zvuka „Brass Symposium“ sa skladbama izvorno pisanim za ansambl za koji je bio i nominiran za diskografsku nagradu „Porin“. Brojni su i edukativni koncerti u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.


Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Selaka. Dobitnik je rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke Filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo i Soulfingers. Član je ansambla 7/8.
Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Profesor je trube u Glazbenom učilištu ”Elly Bašić” u Zagrebu i dirigent Puhačkog orkestra Fužine s kojima je snimio dva nosača zvuka u izdanju Aquarius Recordsa. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Nikola Zver studirao je na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Lipovšeka, studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harkay. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima gdje osvaja visoke nagrade. Pohađao je majstorske tečajeve kod renomiranih svjetskih umjetnika. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom Opere HNK u Zagrebu te orkestrom Kazališta Komedija u Zagrebu.

Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva). Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo. Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Željko Kertez diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vulelije i asistenta Rajkovića, a usavršavao se kod prof. Culbertsona i prof. Maugera. Od 2010. godine mentor je za tubu i eufonij na majstorskom tečaju u Portorožu (SLO). Tubist je Orkestra Opere HNK u Zagrebu, dirigent GPO Krešimir iz Kutine i podpredsjednik Udruge hrvatskih tubista i trombonista. Organizator je Zagrebačkog Brass Festivala.


Koncert će se održati u dvorani „Domoljub“ 25. kolovoza 2020. u 19:30 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, stoga je broj ulaznica ograničen.

Ulaznice po cijeni od 30,00 kn možete kupiti u Domoljubu ili rezervirati na broj telefona 621-106. Cijena ulaznice za studente, učenike i umirovljenike je 20,00 kn.

Koncert se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

zatvori