Subota, 27. travnja 2024.

Noć zvijezda padalica: Pred nama je maksimum pljuska meteora Perzeida

Pod uvjetom da ne zasmetaju oblaci, noćas ćemo na nebu moći vidjeti znatno više meteora – ‘zvijezda padalica’ nego inače. Stiže nam vrhunac pljuska meteora nazvanih Perzeidima.

Perzeidi, poznati i kao “suze svetog Lovre” (iako sa samim svetim Lovrom nemaju puno veze), vide se svakog ljeta, a najviše ih obično bude u noći s 11. na 12. ili 12. na 13. kolovoza. Kako ih prošle noći nije baš bilo mnogo, a nebo nad Podravinom ionako je bilo oblačno, maksimum očekujemo u noći koja je pred nama – sa srijede na četvrtak.

Premda postoje neki pljuskovi meteora koji su obilniji i sjajniji, Perzeidi su uvjerljivo najpopularniji jer se vide kada je na Zemljinoj sjevernoj polutki ljeto i noći su ugodno tople za promatranje.

Kako ih vidjeti? Udobno se smjestite negdje pod vedrim nebom, podalje od svjetala, i samo gledajte u nebo. Najviše meteora obično se vidi u satima pred zoru, ali noćas Mjesec izlazi oko 15 minuta iza ponoći pa će svojim sjajem ubrzo nakon toga početi ometati promatranje. Perzeidi prividno izviru iz zviježđa Perzej koje je uvečer nisko na sjeveroistoku; u tom smjeru vjerojatno će biti najviše meteora, ali onih duljih i sjajnijih više će biti prema jugu i zapadu. Ako maksimum opravda očekivanja, moći ćete vidjeti između 70 i 100 meteora po satu.

Perzeidi su zapravo sićušni fragmenti koje komet Swift-Tuttle ostavlja za sobom na svom putu oko Sunca. Svake godine u ovo doba Zemlja prolazi kroz taj oblak čestica i one velikom brzinom ulijeću u našu atmosferu, pri čemu ih većina izgori na visini većoj od 80 kilometara. Samo oni krupniji uspiju doći malo niže. Komet Swift-Tuttle, inače, neki astronomi smatraju “najopasnijim nebeskim tijelom poznatim čovječanstvu”. Više o tome i Perzeidima općenito doznajte u ovome tekstu.

zatvori