Petak, 26. travnja 2024.

NOVOSTI IZ TRATINČICE Ida Šipek: Uvodimo obavezan period prilagodbe, počinjemo s Montessori programom

Nova pedagoška godina počinje uskoro, točnije 1. rujna, a Ida Šipek, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica, otkrila nam je koje novosti očekuju mališane i njihove roditelje.

– Ove godine imat ćemo nešto više od 700 djece. U odnosu na prošlu godinu možemo primijetiti da imamo puno veći broj djece u starijim vrtićkim skupinama. Zbog toga smo veseli jer smo popunjeni i u vrtićkim i u jasličkim uzrastima – kazala je Šipek.

Dodala je da je ove godine obavezan period adaptacije za novoprimljenu djecu. Ravnateljica je istaknula da svaki vrtić sam kreira period adaptacije.

Ida Šipek. Snimio Marko Posavec.

– Proteklih godina imali smo u praksi da svaka skupina dogovara sa svojim roditeljima kako će adaptacija izgledati. Ono što smo primijetili u praćenju tog perioda adaptacije je to da postoje djeca koja se puno teže adaptiraju. Tako smo odlučili da moramo zauzeti stav kao stručnjaci i voditi brigu o dječjem psihičkom zdravlju te standardizirati kako će to izgledati u svim skupinama, kako bi djeca bila izložena što manjoj razini stresa – objasnila je ona.

Istaknula je i kako će adaptacija izgledati – u svakoj grupi roditelji i djeca bit će podijeljeni u tri manje grupe i svaka će u zasebnom periodu boraviti sat vremena. Nakon toga, drugi dan se grupa djece povećava, odnosno tri grupe se formiraju u dvije, a treći dan se oni u jednom dijelu isprepliću. Ideja je da se djeca privikavaju od manjeg broja djece na veći i na prostor uz svoje roditelje kao sigurnu bazu.

Šipek je kazala da odgojiteljica trenutno imaju dovoljno.

– Ove godine imat ćemo još jedan poseban cjelodnevni program Montessori. Počinjemo s radom mješovite jasličke skupine, a sljedeće godine nam je u planu imati i mješovitu vrtićku skupinu – zaključuje ravnateljica.

zatvori