Srijeda, 8. svibnja 2024.

Nastava počinje 7. rujna: ukida se školsko zvono, nema mijenjanja učionica, nose se maske…

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 koje se odnose na rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u novoj školskoj godini jučer su predstavljene u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nastava u cijeloj Hrvatskoj počinje 7. rujna, a fizička distanca, higijena i pojačana dezinfekcija, održavanje nastave jednog razreda u dvije učionice, nošenje maski u određenim situacijama, samo su neke od uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Učenici tako neće mijenjati učionicu niti u predmetnoj nastavi, nego će cijelo vrijeme boraviti u jednoj prostoriji.

U iznimnim situacijama u kojima nije moguće osigurati adekvatan razmak od najmanje 1,5 metra, moguće je predvidjeti uvođenje pregrade na stolovima.

Uputa je, ako je moguće, organizirati nastavu tako da ona za sve učenike ne počinje i ne završava u isto vrijeme (primjerice izraditi protokol početka i završetka nastave, kao i odmora za razredne odjele s razmakom od 15 minuta ili 30 minuta između odjela) kako bi se rasteretio javni prijevoz, omogućio ograničen broj učenika u organiziranom prijevozu te smanjilo grupiranje učenika prilikom ulaska i izlaska iz škole, kao i kod pranja ruku u toaletu prije početka nastave.

Uz to, savjetuje se organizirati odmore u različito vrijeme, odnosno ukinuti školsko zvono, na način da učenici ne dolaze u kontakt s učenicima iz drugih razrednih odjela te se kreću izvan učionice samo koliko je nužno.

Učenici od 5. razreda osnovnih škola pa nadalje, učitelji/nastavnici te stručni suradnici morat će, ako nije moguće osigurati fizički razmak od 1,5 do dva metra, nositi maske.

Ujedno se preporučuje da se boravak u blagovaonici, sportskoj dvorani, knjižnici i drugim zajedničkim prostorijama organizira po skupinama.

Sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja možete pročitati ovdje.

zatvori