Petak, 26. travnja 2024.

Najugroženiji sudionici prometa: U prvom dijelu godine pješaci sudjelovali u devet prometnih nesreća

Na području Koprivničko-križevačke županije tijekom prvih sedam mjeseci ove godine pješaci su sudjelovali u devet prometnih nesreća od čega u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

– U nesrećama je jedna pješakinja teško, a šest pješaka lakše ozlijeđeno. Vozači osobnih automobila izazvali su šest nesreća, vozač motocikla jednu, dok su pješaci izazvali dvije prometne nesreće. Uzroci događanja ovih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, zakašnjelo uočavanje opasnosti te ostale greške vozača i pješaka. Na obilježenim pješačkim prijelazima zabilježene su četiri prometne nesreće – kazali su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Biciklisti su sudjelovali u devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, a njih osam je lakše ozlijeđeno. Vozači bicikala izazvali su tri, dok su vozači osobnih automobila izazvali šest prometnih nesreća. Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno pretjecanje.

Zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je sudjelovalo pet vozača mopeda, od kojih su četiri vozača mopeda teško ozlijeđena, dok je jedan lakše ozlijeđen. Oni su izazvali tri, dok su vozači osobnih automobila izazvali dvije prometne nesreće. Do ovih nesreća je došlo zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, brzine neprimjerene uvjetima, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisnog kretanja mopedom po kolniku. Pod utjecajem alkohola bila su tri vozača mopeda.

Motociklisti su sudjelovali u 11 prometnih nesreća od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom i devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradao jedan motociklist, teško je ozlijeđeno njih pet, a četiri vozača motocikla su lakše ozlijeđena. Motociklisti su prouzročili sedam, a vozači osobnih automobila četiri prometne nesreće. Uzroci događanja ovih prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje, nepropisna brzina, nepropisno uključivanje u promet i ostala greška vozača. Pod utjecajem alkohola bila su dva motociklista – istaknula je Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Policijski službenici tijekom prvih sedam mjeseci ove godine sankcionirali su 1.277 prekršaja biciklista, 125 prekršaja vozača mopeda, 165 prekršaja motociklista te 20 prekršaja u vezi kretanja pješaka.

Biciklisti se najčešće nisu kretali postojećim biciklističkim stazama, radili su prekršaje upravljanja vozilima na način da je umanjena stabilnost, vozili su pod utjecajem alkohola i nepropisno su se kretali kolnikom.

Mopedisti najčešće nisu nosili zaštitne kacige, vozili su pod utjecajem alkohola, upravljali su vozilima kojima je istekla prometna dozvola te su upravljali vozilima prije stjecanja prava.

Motociklisti su najčešće prekoračili dopuštenu brzina kretanja i upravljanja vozilima prije stjecanja prava.

– Zbog nepropisnog kretanja sankcionirano je 11 pješaka, a zbog nepoštivanja obveza prema pješacima sankcionirano je devet vozača motornih vozila. Najčešći prekršaji pješaka bilo je nekorištenje obilježenog pješačkog prijelaza – kazali su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori