Subota, 27. travnja 2024.

Izložba i performans Nikoline Butorac u AK galeriji

U AK galeriji danas u 18.30 otvara se samostalna izložba umjetnice Nikoline Butorac “(Ne)vidljivi nomadi/Izmještenost doma”. To je ujedno i prvo događanje nakon ljetne stanke.

Izložba ostaje otvorena dva tjedna, do 12. rujna, a sastoji se od nekoliko segmenata: uokvirenih zapisa dječjih iskaza, audio snimke iskustva rada vani, kamenih oblutaka s receptima protiv problematičnih pojava u društvu i performansa.

Treći je to po redu projekt iz serije “(Ne)vidljivi nomadi” koji se bavi temom stanovanja, svakodnevnom egzistencijalnom borbom mladih ljudi te odlaskom iz države u potrazi za boljim životom.

– Prva izložba iz serije održana je krajem 2018. godine u zagrebačkoj Galeriji Događanja te je nosila podnaslov “Praznina doma”, a drugi je bio performans “Pojedeni dom” izveden u MSU-u 2019. godine. Izložbom u AK galeriji koja nosi podnaslov “Izmještenost doma”,
autorica nastavlja istraživanje ideje doma i egzistencije u aktualnom društvenom trenutku, no usmjerava fokus na problem iseljavanja iz Hrvatske kroz bilježenje osobnih priča – objašnjavaju organizatori.

Inače, umjetnica je poznata po tome da u svom radu najčešće koristi tijelo kao medij izvedbe koncepata i ideja te istražuje mogućnosti interveniranja performansom, akcijama i instalacijama u javnom prostoru.

Izvor AK galerija
zatvori