Nedjelja, 6. listopada 2024.

FOTO Polaznici projekta Udruge Bolje sutra primili priznanja i spremni su za tržište rada

Polaznici projekta „Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M“ danas, u četvrtak primili su priznanja na završnoj konferenciji projekta održanoj u prostorima ENTER Koprivnica.

Projektom je polaznicima osigurana verificirana edukacija za ECDL operatera temeljem kojeg su dobili potvrdu o stečenim vještinama informatičke pismenosti.

Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra istaknula je kako je glavni cilj projekta osposobiti nezaposlene osobe s invaliditetom i primatelje zajamčene minimalne naknade za tržište rada.

Snimila Tea Jurković.

– Ovim projektom uspjeli smo 24 polaznika osposobiti za rad. Dobili su uvjerenja da mogu raditi na poslovima za ECDL operatere. Prije nego što smo ih osposobili za rad na računalu, morali smo ih pripremiti. Imali su psihološku podršku jednom do dva puta mjesečno kroz cijeli dan. Kroz edukacije o mekim, komunikacijskim i transverzalnim vještinama pomagali smo im da steknu komunikacijske i socijalne vještine. Zaposlilo ih se troje, a tek dvije osobe u kolicima rade u Koprivnici, što je vrlo poražavajuće – kazala je Mraz.

Projekt je odobren na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Počeo je 31. kolovoza 2018. godine, a službeno završava 31. kolovoza ove godine, dok mu vrijednost iznosi nešto manje od 1,6 milijuna kuna.

Ključna je i uloga mobilnog mentora čija je zadaća bila savjetovanje, motivacija, jačanje te podrška osobama s invaliditetom u osnaživanju u području neovisnog življenja. Svaki korisnik je imao jednog mentora koji mu je tijekom cijele provedbe pomagao u svim aktivnostima.

Snimila Tea Jurković.

– Mentorirati je bilo vrlo izazovno jer sam se susrela s osobama s različitim poteškoćama i kako sam ja njih educirala, tako su i oni mene naučili puno toga. Oni prvo moraju steći povjerenje u mentora, onda se prepuštaju i daju više ili manje od sebe, ovisno o njihovoj motivaciji. Mi smo zato tu bili nekakva lokomotiva koja ih je uvijek povukla u momentu kada je nešto zastalo – rekla je Renata Glavica, jedna od volonterki.

Iris Mraz, jedna od polaznica projekta zadovoljna je mentorima koji su joj izlazili u susret kako god su mogli.

– Projekt mi puno znači jer sam naučila raditi u programima kao što su Word, Excel i koristiti se internetom. Vježbala sam ono što sam prije znala raditi, sada sam se samo malo podsjetila. Nadam se da ću stečenim znanjem imati više prilika u vezi zapošljavanja – zaključila je Iris.

Završnoj konferenciji još su prisustvovali gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Slušaj uživo
zatvori