Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO Počeo SHARE MUSIC projekt: Pripremljene radionice, koncerti, izložbe, seminari…

Koprivnica je od danas u znaku glazbe, započeo je europski projekt SHARE MUSIC u kojem su partneri Grad Koprivnica i mađarski Heviz.

Na početnoj konferenciji projekta koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je da se radi o projektu vrijednom otprilike 150 tisuća eura, a udio Grada je 90 tisuća kuna.

– Kroz ovaj projekt razvit ćemo jedan oblik kulturne suradnje, prisjetit ćemo se naše tradicije, razmjenjivati znanja i iskustva, učiti štititi i čuvati različitost i to najvećim dijelom kroz glazbu, ali i kroz sve ono lijepo što kultura i umjetnost nose i čuvaju u sebi – rekao je Jakšić.

Voditeljica Odsjeka za europske poslove Maja Balaško Kiš istaknula je da je cilj projekta povezivati mlade između 10 i 25 godina u prekograničnom području i to kroz razne radionice:

– Niz je aktivnosti koje smo pripremili u sklopu ovog projekta. Danas imamo prvu aktivnost, a riječ je o početnom festivalu. Nakon toga slijede radionice fotografije, imat ćemo i natjecanje u pjevanju, organizirat će se i dva događaja pod nazivom Glazbena kutija, a projekt će se zatvoriti završnim festivalom u Hevizu. Bit će upriličene i fotografske izložbe – objasnila je.

Balaško Kiš je napomenula da zbog epidemije koronavirusa gosti iz Mađarske nisu došli pa će današnju radionicu pratiti putem video prijenosa.

Među sudionicima projekta je i Umjetnička škola Fortunat Pintarić. Ravnateljica Ariana Šandl istaknula je da je bilo logično da se u njega uključe.

– Čim je naziv projekta SHARE MUSIC, bilo je logično da smo uključeni i to pogotovo zato što se odvija i seminar Glazbena kutija kojeg smo provodili u sklopu Glazbene mladeži Koprivnica pa znamo kako realizirati takav seminar. Danas smo se uključili s učenicima naše škole koji će pohađati radionice – kazala je.

Spomenimo da je planiran cjelodnevni program u sklopu kojega će se održati glazbena radionica o tradicijskim glazbalima, posjetit će se Muzej grada Koprivnice te će sudionici projekta u popodnevnim satima imati priliku uživati u profesionalnim plesnim i glazbenim nastupima. Program završava s izvedbama u Sinagogi – Kulturnom centru prim.dr. Krešimir Švarc.

zatvori