Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Mateo Golubić skrbi o ozlijeđenim pernatim stvorenjima: Cilj mi je da se svaka ptica vrati svom prirodnom staništu

Ove godine othranio sam i pustio u prirodu četiri sokola vjetruše, tri gačca, djetlića, mnoštvo vrabaca, a kod mene se nalazi i ozlijeđeni labud. Posljednja na skrb stigla je sova, mala ušara, iz Prekodravlja s ozlijeđenim krilom.

Mateo Golubić iz Koprivnice zaljubljenik je u životinje, a posebno su mu draga pernata stvorenja.

Ovaj 24-godišnjak, inače student pete godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment u poljoprivredi na Viskom gospodarskom učilištu u Križevcima, skrbi o ozlijeđenim i napuštenim životinjama i to prvenstveno pticama, a nedavno je počeo surađivati s članicama i volonterkama Udruge Šinterice dobra srca i to kad mu je trebala pomoć oko napuštenih mačaka.

– Čak i prije suradnje sa Šintericama, skrbio sam o ozlijeđenim i napuštenim životinjama, a suradnja s njima mi to olakšava. Uvijek sam imao pomoć obitelji, a naročito djeda – rekao je Mateo.

Dodao je da briga o bolesnim ili ozlijeđenim životinjama, većinom pticama, zahtijeva hranjenje, njegu, čišćenje, a ponekad i veterinarsku pomoć. Kaže da su ptice smještene u dvorišnim objektima, a neke i u dvorištu.

– Često se moram žrtvovati, jer takva briga ne podnosi dulju odsutnost od kuće, a ako nekud idem moram pronaći zamjenu. Cilj mi je da se svaka ptica vrati svome prirodnom staništu, a ako nije sposobna za povratak, ostaje kod mene – objašnjava Mateo.

Ističe da je dosad imao mnogo pernatih stvorenja na skrbi, a neke je othranio od njihove najranije dobi.

– Ove godine othranio sam i pustio u prirodu četiri sokola vjetruše, tri gačca, djetlića, mnoštvo vrabaca, a kod mene se nalazi i ozlijeđeni labud. Posljednja na skrb stigla je sova, mala ušara, iz Prekodravlja s ozlijeđenim krilom – kazao je Mateo.

Njegovo malo životinjsko carstvo osim ptica – grlica, kanarinaca, papiga, ukrasne peradi, čine i zamorci, kunići, kornjače, ribice, mačke, gušter…

– Provodim dosta slobodnog vremena sa svojim ljubimcima i to me ispunjava i veseli – zaključio je Mateo.

zatvori