Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Izložba slika hrvatskog branitelja Ivana Mažara Magija otvorena u Rasinji

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Rasinji, u organizaciji Udruge ‘Podravska gruda’ otvorena je zanimljiva izložba koprivničkog slikara Ivana Mažara Magija.

I sam branitelj, Magi je ovu izložbu posvetio svim hrvatskim braniteljima kao sjećanje, ali i zahvalnost za veliki doprinos u oslobađanju naše domovine u legendarnoj operaciji “Oluja”.

Svoje impresije Dravom i podravskim motivima, Magi je prenio na slikarsko platno i razveselio publiku vrhunskim umjetničkim doživljajem. Iako samouk, bez formalne slikarske naobrazbe, njegova djela imaju dubinu, zrače pozitivom i govore o dubokoj povezanosti umjetnika s prirodom i nepobitnom talentu koji ovaj umjetnik posjeduje.

Na izložbi je prikazano više od 50 slika nastalih u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Kako sam Magi kaže, kad dobije inspiraciju, ne ispušta kist iz ruke i slike nastaje gotovo u jednome dahu.

Među impresivnim prizorima Drave, podravskim „čonjima“, krošnjama i slikovitim ravnicama koji su ovom prigodom izloženi, „zalutao“ je i jedan akt koji je pobudio znatiželju među publikom. Na pitanje tko je djevojka sa slike, Magi se samo tajanstveno nasmiješio, ali i najavio novu seriju slika koje ovaj puta neće biti njegovi prepoznatljivi dravski motivi i pejzaži.

U ugodnoj atmosferi publiku je pozdravio gospodin Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja, a o izložbi i slikarskom talentu Ivana Magija Mažara govorio je Nenad Marinac.

Tekst i fotografije: Lidija Vranar

zatvori