Petak, 17. svibnja 2024.

Članovi udruge Klub 61. Lad PZO Koprivnica sudjelovali na proslavi 25. obljetnice Oluje u Dvoru na Uni

Na poziv Općine Dvor na Uni, delegacija udruge Klub 61. Lad PZO Koprivnica zajedno s ratnim zapovjednikom 202. trbr PZO pukovnikom Ivicom Kancirom 9. kolovoza je sudjelovala na obilježavanju 25. obljetnice oslobođenja Dvora na Uni i završetka vojno-redarstvene operacije Oluja.

Posljednji sati oslobodilačke operacije Oluja i zadnje borbe vodile su se upravo u Dvoru na Uni. Naselje je oslobođeno 9. kolovoza 1995., a idućeg dana snage Hrvatske vojske nastavile su napredovanje uz rijeku Unu prema selu Stanić Polje, gdje granica s Republikom BiH prelazi s rijeke Une na kopno. Tu su i dočekali spajanje s pripadnicima Armije BiH.

Divizijun PZO Koprivnica koji je u to vrijeme djelovao pod imenom 2. trd PZO Koprivnica u sastavu 202. trbr PZO u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja bio je angažiran od 3. do 18. kolovoza kada se u večernjim satima postrojba vratila u Koprivnicu. Pripadnici divizijuna tijekom operacije Oluja djelovali su na dva pravca: Sisak – Petrinja – Glina – Donji Viduševac, selo Maja i na pravcu Sunja – Hrvatska Kostajnica – Dvor na Uni – Stanić Polje.

Doprinos i ostvarena postignuća divizijuna u operaciji Oluja prema priznanjima nadređenih zapovjedništva daleko su nadmašili planirane zadaće jedne PZO postrojbe.

Sama svečanost započela je služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Središnji dio svečanosti održan je kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Dvora na Uni, gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i upriličeni prigodni govori župana Sisačko-moslavačke županije, izaslanika ministra hrvatskih branitelja RH i izaslanika ministra obrane RH.

Ovo je ujedno bila i prilika da se kroz razgovore od zaborava otrgnu sjećanja na mjesta, ljude i događaje koji su se odvili tijekom oslobađanja okupiranih prostora hrvatskog Pounja i Banovine.

Članovi udruge u sklopu ove prigode osim Dvora na Uni obišli su i druga mjesta u hrvatskom Pounju i Banovini kroz koja su prolazili i gdje su borbeno djelovali, te zapalili svijeću kod zajedničkog Spomen obilježja poginulim braniteljima u gradu Petrinji.

zatvori