Petak, 26. travnja 2024.

Vesna Peršić Kovač: Za Podravski zbornik stiglo nam je puno više radova nego proteklih godina

Već više godina zaredom početak srpnja razdoblje je u kojem se članovi uredništva Podravskog zbornika sastaju kako bi razmotrili radove pristigle tijekom tri mjeseca u kojima je poziv bio otvoren.

Izvršna urednica Podravskog zbornika Vesna Peršić Kovač, rekla je da su, zbog specifične situacije koja je obilježila vrijeme trajanja poziva, ove godine pristigli radovi razmatrani elektroničkim putem, a iskazano je zadovoljstvo njihovim povećanim brojem u odnosu na protekle dvije godine.

– Brojni dosadašnji, ali i nekolicina novih suradnika pripremili su tekstove iz različitih područja. I dalje prevladavaju povijesne teme, ali tu su i radovi iz područja arheologije, likovne i glazbene umjetnosti, etnologije i etnografije, gospodarstva i ekonomije, ekologije, prirodoslovlja, knjižničarstva, razvoja civilnog društva, zaštite kulturne baštine, književnosti i to u rasponu od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti – objasnila je Peršić Kovač.

Dodala je da autori sve češće svoje radove posvećuju obilježavanju važnih obljetnica, a nekoliko ih je posvećeno i povijesnim osobama koje su svojim djelovanjem obilježile određeno razdoblje i dale znatan doprinos razvoju lokalne zajednice. Napomenula je da u godini obilježavanja stotog rođendana Ivana Večenaja, osobito vesele radovi posvećeni ovom poznatom umjetniku.

– Osnovna poveznica interdisciplinarnom pristupu u Zborniku je regionalno područje koje pokriva, a odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače. Kako bi svoje mjesto u ovom godišnjaku Muzeja grada Koprivnice koji redovito izlazi još od 1975. godine pronašli autori različitih afiniteta i mogućnosti, Zbornik je podijeljen na tri cjeline. Prvu čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena prilozima – kraćim popularnim radovima koji mogu biti ilustrirani manjim brojem slikovnih priloga, a treću čine književni prilozi. Stalne rubrike u Zborniku su još i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini (monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije) te Podravske kronike koje bilježe zanimljivosti i važna društvena zbivanja tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim općinama – kazala je Peršić Kovač.

Istaknula je da nakon detaljne analize pristiglih radova slijedi postupak odabira onih koji će biti uvršteni u 46. broj Podravskog zbornika, a o rezultatima će autori biti pravovremeno obaviješteni.

Dodajmo i da se predstavljanje knjige predviđa za početak studenog u okviru proslave Dana grada Koprivnice.

zatvori