Petak, 26. travnja 2024.

Uz izložbu, monodramu i performanse održan književno-izvedbeni program ‘Krleža i Duga Rijeka’

U Koprivnici i Dugoj Rijeci od 4. do 10. srpnja održan je književno-izvedbeni program ‘Krleža i Duga Rijeka’.

Festival je posvećen boravcima Miroslava Krleže u Dugoj Rijeci, gdje je pisao roman Zeleni kadar koji je kasnije preradio u dramu Vučjak, ali i boravcima u Koprivnici, kamo je dolazio jer mu je Vinko Vošicki bio nakladnik i tiskar časopisa Književna republika.

Pokrenut je prošle godine na inicijativu Marijana Špoljara i u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije, a ove godine dodatno se razvio te uz pomoć Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije dobio potporu Ministarstva kulture.

Ovogodišnje izdanje festivala započelo je 4. srpnja u Muzeju grada Koprivnice gdje je postavljena jedna mala izložba Krležinih pisama Vošickom koju je pripremio kustos Dražen Ernečić.

Festival se potom nastavio u Dugoj Rijeci. Ove su godine o tom razdoblju i piščevu boravku iz raznih očišta govorili Suzana Marjanić, Željko Krušelj i Vlaho Bogišić, bivši ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Uz to izvrsnu monodramu izveo je Nikša Marinović, a svoj su doprinos umjetničkim performansom dali Antonio Grgić i Bojan Koštić.

U petak, 10. srpnja u koprivničkoj sinagogi održana je monodramom nastala prema Krležinu romanu “Na rubu pameti” koju izvodi Dragan Despot čime je ovogodišnji festival “Krleža i Duga Rijeka” završio.

– Vjerujemo da će se festival nastaviti razvijati i progovarati o odnosu Krleže i Duge Rijeke, odnosno Koprivnice, jer riječ je o jednoj od najzanimljivijih kulturnih veza nekog umjetnika i Koprivnice u čitavoj njenoj povijesti. Ta veza nije uvijek bila dobra i pozitivna, ali je postojala i bila bi šteta da se njome ne bavimo i ne potenciramo je u kulturnom životu grada – naglasio je koprivnički književnik Marko Gregur, autor knjige “Vošicki”.

Izvor: Marko Gregur (Facebook).
Izvor: Marko Gregur (Facebook).
Izvor: Marko Gregur (Facebook).
zatvori