Petak, 26. travnja 2024.

Serološko testiranje na koronavirus od danas i u Koprivnici, možete doznati jeste li preboljeli COVID-19

Serološko testiranje na COVID-19 od danas je dostupno u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Namijenjeno je zdravim osobama koje na vlastiti zahtjev mogu utvrditi jesu li bile izložene koronavirusu.

Testiranje se provodi iz uzorka krvi pomoću imunokromatografskog testa pri čemu se određuje prisutnost IgM i IgG protutijela na SARS-CoV-2 virus. Test je visoke osjetljivosti (87,9 % za IgM i 97,2% za IgG) i specifičnosti (100% za IgM i IgG).

Rezultati ovog testa kvalitetan su detektor osoba koje su se zarazile i oporavile od COVID-19 bilo bez simptoma ili s minimalnim simptomima. Pozitivna detekcija IgG tijela pokazuje preboljenje bolesti, a detekcija IgM protutijela nedavni kontakt s virusom pa se zbog eventualne daljnje obrade preporučuje obratiti nadležnom liječniku.

Za pristupanje testiranju potrebna je prethodna najava na telefon 048 655 172, a prije testiranja je potrebno i ispuniti i obrazac. Poželjno je da osoba koja pristupa testiranju bude natašte.

Vađenje krvi i testiranje obavlja se u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije radnim danom u jutarnjim satima. Cijena testa je 250 kuna, a plaća se gotovinom na mjestu pružanja usluge.

zatvori