Petak, 26. travnja 2024.

Osnovana je Sekcija za zaštitu okoliša Županijske komore Koprivnica

Osnivačka sjednica Sekcije za zaštitu okoliša Županijske komore Koprivnica održana je jučer elektroničkim putem.

Za predsjednicu je izabrana Ivana Jambrek iz tvrtke Belupo, a zamjenica je Irena Jakopanec iz tvrtke Rasco.

Iz Komore poručuju da je Sekcija osnovana s ciljem pružanja stručne potpore članicama u rješavanju problema iz područja zaštite okoliša, kao i promicanja njihovih zajedničkih interesa pred nadležnim institucijama.

Dodaju da sekcija okuplja predstavnike tvrtki članica Županijske komore Koprivnica koji obavljaju stručne poslove zaštite okoliša u svojim tvrtkama te tvrtke registrirane za djelatnosti gospodarenja otpadom, opskrbe vodom, uklanjanjem otpadnih voda i sanacije okoliša. Sekcija je ujedno i dio Zajednice za zaštitu okoliša koja djeluje u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tijekom rasprave o aktualnoj problematici istaknuti su problemi vezani uz zbrinjavanje određenih kategorija otpada. Predstavnici komunalnih poduzeća posebno su istaknuli problem zbrinjavanja otpadnog tekstila, plastike te višeslojne ambalaže.

Predstavnici tvrtki upoznati su s mogućnošću korištenja Burze otpada koja se nalazi na platformi Digitalna komora.

Dodajmo i da je radi unaprjeđenja recikliranja i poboljšavanja sustava, Hrvatska gospodarska komora pristupila pripremi Minimalnih tehnoloških zahtjeva za otpad, odnosno sekundarni materijal kako bi se on što lakše vratio u proizvodne procese.

zatvori