Subota, 27. travnja 2024.

Općini Novigrad Podravski ocjena izvrstan za transparentnost proračuna

Općina Novigrad Podravski za transparentnost proračuna ove je godine dobila ocjenu izvrstan.

Podaci su to Instituta za javne financije, odnosno istraživanja “Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020”.

U Općini napominju kako su i prošle godine ocijenjeni ocjenom izvrstan dok su 2015., 2016. i 2017. godine zaslužili dvojku, 2018. četvorku.

– Drago mi je da je većina naših susjeda također u gornjem rangu transparentnosti i što se transparentnost prikaza proračuna na nivou Hrvatske popravlja. Ali, koliko znam, još uvijek smo jedina Općina koja javno objavljuje trošenje proračunskog novca (Institut, Ministarstvo i sl. nemaju takve podatke). Volio bih da me netko demantira i objavi da ima još takvih općina i koje su to. Napominjem da svi koji imaju pristup internetu mogu vidjeti naše isplate iz proračuna – napisao je na svojoj Facebook stranici načelnik Općine Zdravko Brljek.  

“Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji”, poručuju iz Instituta.

 

zatvori