Subota, 27. travnja 2024.

Jakšić o izborima i budućnosti stranke: Restart nije uspio, vrijeme je za nova lica i SDP 3.0

'Došlo je vrijeme da načelnici, gradonačelnici i župani, pobjednici u svojim sredinama, diktiraju tempo daljnjeg razvoja SDP-a'

Rezultati parlamentarnih izbora jasna su poruka SDP-u da se mora promijeniti iznutra, osvježiti i osnažiti novim licima.

Rekao je to na konferenciji za medije gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik u predstojećem mandatu Mišel Jakšić. Građani su, kazao je, pokazali da žele da se glas Koprivnice čuje u Saboru i drago mu je što je on osobno dobio veliku podršku putem preferencijalnih glasova. No, SDP se očito mora promijeniti i vidjeti gdje je pogriješio:

– Treba nam duboka analiza. Nismo se nametnuli građanima kao opcija koja nudi viziju i rješenja. Očekujem da postanemo moderna, demokratska, socijaldemokratska stranka lijevog centra za Hrvatsku 21. stoljeća, a ne kao što smo krenuli ovih dana… Jer, bojim se da ako ostane sve na tome tko će biti predsjednik ili član predsjedništva, opet idemo jednim ustaljenim obrascem koji nije prošao – rekao je Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

I sami su svjesni, kaže, što im birači najviše zamjeraju.

– SDP se treba odmaknuti od birokratiziranosti, uhljebništva i foteljaštva. Nije lijepo za reći, ali činjenica je da to nešto nagriza i našu stranku – ustvrdio je Jakšić, napomenuvši ipak da je razina toga u SDP-u nemjerljivo manja nego u HDZ-u. – No, SDP se ne smije mjeriti po HDZ-u. HDZ-ovo biračko tijelo to ne zanima – dodao je.

Građani na izborima nisu prepoznali ni kadrovsku opremljenost SDP-a i Restart koalicije, smatra Jakšić.

Došlo je vrijeme za nova lica. Došlo je vrijeme da načelnici, gradonačelnici i župani, pobjednici u svojim sredinama, diktiraju tempo daljnjeg razvoja SDP-a. Došlo je vrijeme da potaknemo raspravu o našim unutarstranačkim pravilima, statutu i načinu izbora, da se odmaknemo od “šalabahter-demokracije” i “muljanja” s brojem članova i članarinama jer i to se znalo događati u našoj stranci. Ne smijemo si više dozvoliti da bilo koji načelnik, načelnica, gradonačelnik ili župan, ovisi o tome hoće li sjediti u nekom stranačkom tijelu, hoće li biti na nekom šalabahteru ili neće.

Jakšić je predložio da u tom novom SDP-u načelnici i gradonačelnici automatski postaju članovi Glavnog odbora, a gradonačelnici velikih gradova i župani automatski članovi Predsjedništva stranke.

Snimio Marko Posavec.
Tito ili Tuđman, Che Guevara ili Margaret Thatcher i druge frazetine

SDP mora ponuditi konkretan sadržaj, a ne samo parole koje se vrte iz kampanje u kampanju, kazao je Jakšić.

– Građani više neće glasati za nas zato što mi “ljevica 21. stoljeća”, “demokratska ljevica”, “zato što je nama bolji Tito nego Tuđman”, “zato što je nama bolji Che Guevara nego Margaret Thatcher”… da sad ne nabrajam sve moguće primjere. Moramo se odmaknuti od tih frazetina i pokazati da nam je jedini cilj budućnost i bolji život ove zemlje.

A da bi to ostvario, SDP mora izaći s konkretnim brojkama: zašto je, i koliko, previše općina, gradova i županija te kako se to može promijeniti na bolje.

– Ako svi toliko volimo svoje općine, gradove i županije, zašto iz izbora u izbore sve manje ljudi izlazi na glasanje? Onda se postavlja pitanje zanima li to ljude više uopće i je li građanima zaista bitno tko im je taj načelnik, gradonačelnik ili župan i gdje on sjedi, ili im je jednostavnije da imaju sve potrebne usluge i nekoga da im vodi brigu o temeljnoj komunalnoj infrastrukturi? – zapitao se Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Nadalje, SDP mora konkretno i argumentirano raspravljati i osmisliti rješenja oko porezne reforme, povlačenja EU sredstava, javne nabave, obrazovanja, zdravstva, gospodarenja otpadom, kulture…

– Očito je da smo sve modele potrošili. Očito je da SDP 1.0 i 2.0 nije uspio, očito je da nam nije uspio ni Restart i da nam je potrebna priprema za SDP 3.0 ili 4.0. Za taj SDP nam ne treba restart, treba nam jedan snažan reset, ali onda se više nemamo kamo restartati i krenuti od početka nego moramo dati sve od sebe da se prebacimo na novi, next level, za koji vjerujem da može biti pobjednički.

Hoće li se Mišel Jakšić kandidirati za predsjednika SDP-a? O tome, kaže, za sada nije bilo riječi.

– Moj stav je da takve stvari prvo treba komunicirati na tijelima stranke. Ne zamjeram ništa kolegi Grbinu, dapače, respektiram njegovu kandidaturu. Razmišljam o budućnosti SDP-a i onda svakakve ideje padaju na pamet – odgovorio je Jakšić na novinarski upit.

Predsjednik koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić zadovoljan je rezultatima Restart koalicije u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Mislim da tim koracima idemo u smjeru da na lokalnim izborima sljedeće godine ostvarimo isti rezultat, da zadržimo izvršnu vlast u Koprivnici, a vjerujem da dolazimo i do trenutka kad će SDP sa svojim kandidatima konačno preuzeti izvršnu vlast i u Koprivnici – kazao je Golubić.

Snimio Marko Posavec.
zatvori