Petak, 26. travnja 2024.

Ljubav i otpor Ivane Popović: Retrospektiva jedne od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica dolazi u Koprivnicu

Retrospektivna izložba ‘Ljubav i otpor Ivane Popović’, jedne od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, bit će otvorena u petak u Galeriji Koprivnica.

Autorice izložbe su Nataša Ivančević i dizajnerica likovnog postava Lada Sego, a nastoje dočarati različite oblike i načine umjetničkog izražavanja Ivane Popović koja je u potrazi za vlastitim umjetničkim identitetom i smislom postojanja beskompromisno grabila u sve segmente privatnog i javnog života. Izložba obuhvaća njene radove iz različitih faza i načina umjetničkog djelovanja, teme i cikluse kojima se bavila od 1989. do 2016. godine, skulpture, skulpturice, slike kolaže, crteže i predmete primijenjene umjetnosti.

Dio izložbe čini i opus umjetničkih fotografija vlastitog tijela koje koristi kao medij i objekt umjetnosti čiji su autori umjetnički fotografi s kojima je uspješno surađivala. Preispitivanje društvenog konteksta, kritika i ismijavanje nacionalizma, malograđanštine, etno-kiča, fenomen nametnutih standarda ljepote i odijevanja, rano su je odredili kao predstavnicu hrvatske alternativne scene.

Ova akademska kiparica djelovala je interdisciplinarno i intermedijalno, a u svom je kratkom životnom vijeku uspješno balansirala i povezivala analogno i digitalno, instinktivno prihvaćala nove medijske forme i maštovito kreirala prepoznatljivi način izražavanja.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 24. srpnja u 18 sati uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posjetitelji izložbe obavezni su nositi zaštitne maske, dezinficirati ruke pri ulasku u objekt te upisati osobne podatke u evidenciju posjetitelja.

Izložba ostaje otvorena do 7. rujna.

zatvori