Petak, 26. travnja 2024.

IZBORI 2020. Zatvorena biračka mjesta u Hrvatskoj, izlazne ankete daju veliku prednost HDZ-u

U 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena biračka mjesta na kojima je biran novi saziv Hrvatskoga sabora, prvi izborni rezultati očekuju se oko 21 sat.

>> Rezultate izlaznih anketa pogledajte ovdje

Zbog pandemije koronavirusa bili su to vrlo zahtjevni izbori za provedbu, odaziv je bio relativno dobar, do poslijepodne je glasovalo milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), no slabiji od onoga iz 2016. (37,2 posto).

Izbori su završeni i u većini od 42 države u inozemstvu, no zbog vremenske razlike “vrata” na nekolicini biračkih mjestima zatvorit će tek u ponedjeljak ujutro po hrvatskom vremenu, poput onih u Kanadi te u Chicagu i Los Angelesu.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo ni ozbiljnijih nepravilnosti.

Na nedjeljnim izborima birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam su birali pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Pravo glasa imalo je 3 milijuna 860 tisuća birača, izbore je provodilo 75 tisuća članova i biračkih odbora i izbornih povjerenstava, nadziralo ih je oko 8700 promatrača.

(Hina)

zatvori