Izvor: kckzz.hr
Župan Darko Koren jučer je u prostorijama Županijske uprave održao svečani prijem za gradonačelnika Grada Nagykanizse Laszla Balogha i počasnog konzula Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Atilu Kosa.

Susret je upriličen povodom potpisivanja Izjave o namjeri potpisivanja Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Koprivničko-križevačke županije i Grada Nagykanizse koji ima status županije.

Župan je izrazio zadovoljstvo pokrenutom inicijativom kazavši kako će Sporazum pomoći u boljem gospodarskom povezivanju dviju zemalja s naglaskom na zajedničkom sudjelovanju u budućim EU projektima te suradnji na području razvoja i promocije obrazovanja, kulture, sporta i drugih područja zajedničkog interesa.

– Veže nas dugogodišnja suradnja i partnerstvo kroz brojne projekte koje smo s Nagykanizsom i županijom Zala ostvarili kroz prekograničnu suradnju u programima IPA i Interreg te zajedničkim članstvom u organizaciji teritorijalne suradnje Pannon EGTC. Želja nam je još više intenzivirati suradnju i razmjenu ideja, posebice u području kapitalnih ulaganja, obrazovanja, mobilnosti i turizma. Vjerujem kako će naše prijateljstvo doprinijeti jačem razvoju regija i još većem povezivanju u sklopu europske asocijacije kojoj pripadamo. Sporazum ima veliku vrijednost za nas i sigurni smo kako će biti dobar temelj za zajedničke projekte koji nas čekaju u budućnosti – istaknuo je župan.

Izvor: kckzz.hr

Gradonačelnik Balogh je zahvalio na srdačnom prijemu te kazao kako su mađarski i hrvatski narod karakterno vrlo slični te usmjereni na suradnju koja se kroz realizaciju dosadašnjih projekata pokazala vrlo uspješnom.

– Između naših zemalja postoje mostovi koji nas fizički spajaju, no ovakvi sporazumi su one prave poveznice, mostovi na simboličnoj razini koji nas upućuju na suradnju i zajedništvo. Velika nam je čast što možemo biti dio ove inicijative jer vaša županija nam je vrlo važna. Dijelimo iste interese, želimo biti model za održivi razvoj i primjer ostalima, posebice u područjima istraživanja i inovacija. Nadamo se kako će i prometna povezanost biti još bolja te da će naše partnerstvo rezultirati i gospodarskim napretkom na obostrano zadovoljstvo – kazao je gradonačelnik Balogh.

Počasni konzul Kos se osvrnuo na povijesne veze dviju država te značaj koju ima hrvatska zajednica u Mađarskoj.

– Ovakve inicijative su iznimno važne za povezivanje dvaju prijateljskih naroda koje vežu brojne spone. Na prostoru Nagykanizse danas živi oko 10 tisuća Hrvata i siguran sam da će prekogranična suradnja na području gospodarstva, obrazovanja i turizma imati veliki značaj za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi na tom području – istaknuo je počasni konzul Kos.

Na sastanku je dogovorena i daljnja gospodarska suradnja te potpisivanje sporazuma između razvojnih agencija i komora Koprivničko-križevačke županije i Nagykanizse koje već više godina vrlo uspješno surađuju.

Nakon prijema kojem su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, specijalist za europske fondove Vladimir Šadek, ravnateljica PORA Razvojne agencije KKŽ Melita Birčić i tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać, gosti su uz stručno vodstvo kustosa Muzeja grada Koprivnice razgledali umjetnička djela i izložene eksponate u Galeriji Mijo Kovačić i Galeriji Koprivnica te Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

(Koprivničko-križevačka županija)