Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Izložbom i stručnim kolokvijem obilježena stota godišnjica rođenja Koprivničanca Žarka Dolinara

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić u petak, 10. srpnja otvorena je izložba i održan stručni kolokvij povodom 100. godišnjice rođenja prof. Žarka Dolinara.

Na početku programa prisutnima se uvodno obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin koji je kazao kako se događajem prisjećamo iznimnog podravskog i hrvatskog velikana s nasljeđem koje se u Koprivnici i dalje snažno osjeća. Potom je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić svečano otvorio izložbu “Dolinarovih 100/100” na kojoj je predstavljeno stotinu najznačajnijih predmeta iz osobnog fundusa Dolinarovog dugogodišnjeg prijatelja Branka Pleše.

– Izuzetno mi je drago da smo usprkos brojnim epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati izložbu i stručni kolokvij za našeg počasnog građanina Žarka Dolinara. Na ovaj način se prisjećamo čovjeka koji je jako zaslužan da se ime naše Koprivnice pronese po, ne samo bivšim državama gdje je živio, već po cijelome svijetu. Naše Sveučilište razvijamo na prostoru koje smo nazvali upravo po njemu, a to je najmanje što smo mogli učiniti za nekoga koji je napravio mnogo iskoraka u sportskom, humanističkom i znanstvenom smislu – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Izvor: koprivnica.hr

Nakon otvorenja izložbe održan je stručni kolokvij “Uz stotu godišnjicu rođenja Žarka Dolinara” s četiri izlaganja. Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman, inače suautor knjige o profesoru Dolinaru, održao je predavanje “Zatajil te nebum nigdar – Žarko Dolinar, domoljub i promicatelj Hrvatske”, potom je Branko Pleše izdvojio osobne podatke i sportska dostignuća iz Dolinarova života, a Sanja Švarc Janjanin napravile je osvrt o njemu kao dobitniku priznanja “Pravednik među narodima”. Na kraju je akademik Dragutin Feletar, koji je i moderirao skupom, prisutnima približio ključne momente Dolinarove znanstvene karijere.

Prof. dr. sc. Žarko Dolinar (Koprivnica, 3.7.1920. – Basel, 9.3.2003.), osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo, 1939.) i prvi Hrvat svjetski prvak (London, 1954.), s osam medalja sa svjetskih prvenstava u stolnom tenisu te medalja s mnogih međunarodnih i domaćih natjecanja. Jedini je svjetski sportski prvak koji je “Pravednik među narodima” i dobitnik medalje “Henry Dunant”. Znanstvenik s trostrukim doktoratom, bio je profesor na nekoliko fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Baselu.

Autor je svjetskog istraživanja “Velikani čovječanstva”, knjige o najstarijim sveučilištima u svijetu i brojnih drugih knjiga. Humanist, prosvjetitelj i domoljub koji se osobito iskazao u vrijeme Domovinskoga rata. Dolinar je bio i slikar te veliki kolekcionar s 25 raznovrsnih zbirki spomeničkih predmeta. Jedini je Hrvat dobitnik dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, s likovima Ruđera Boškovića i Franje Bučara. Dobitnik je državne nagrade za životno djelo “Franjo Bučar” te HRT-ove nagrade za hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Godine 2000. Dolinar je primio ključeve kao Počasni građanin Koprivnice.

Izvor: kckzz.hr

Svečanom obilježavanju rođenja znamenitog Koprivničanca, znanstvenika i sveučilišnog profesora te svjetskog prvaka u stolnom tenisu ispred Grada Koprivnice, osim gradonačelnika Jakšića, prisustvovale su dogradonačelnice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek. Ispred Koprivničko-križevačke županije događaj su popratili zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

zatvori