Nedjelja, 29. rujna 2024.

Vjernici danas slave jedan od četiri najveća kršćanska blagdana – Tijelovo

Vjernici danas slave jedan od četiri najveća kršćanska blagdana – Tijelovo. Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove ili Tijelovo, slavi se u četvrtak nakon Presvetog Trojstva, u čast Posljednje večere.

Nastala je kao reakcija na krivovjerna učenja o stvarnoj Kristovoj prisutnosti u euharistiji, ali istovremeno ona je i čin pobožnosti prema Oltarskome Sakramentu.

Kako nam je objasnila etnologinja Vesna Peršić Kovač, izravan poticaj za uvođenje ovog blagdana bilo je viđenje redovnice augustinskog reda, Julijane iz Liègea 1209. godine, nakon čega je tamošnji biskup 1246. godine uveo slavlje ovog blagdana za svoju dijecezu, a u tome ga je slijedio papa Urban IV. koji ga je iste godine proširio na cijelu Zapadnu crkvu.

Nadalje, vrhunac blagdanskog slavlja i danas čini tijelovska procesija ili ophod tijekom kojeg se Presveti Oltarski Sakrament, odnosno hostija svečano nosi u pokaznici ili monstranci, pod baldahinom ili nebom kako ga u Podravini češće nazivaju. Procesija se kreće od crkve prema četiri oltara postavljena na različitim mjestima u naselju, a kod svakog od njih čita se početak jednog od evanđelja, ili neka druga čitanja iz svetog pisma. Nakon toga se moli te svećenik dijeli blagoslov.

Slušaj uživo
zatvori