Subota, 20. travnja 2024.

U Koprivnici će se graditi prihvatilište za beskućnike, poludnevni boravak za umirovljenike, koprivnički Crveni križ osigurao 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava

U Koprivnici će se graditi prihvatilište za beskućnike u sklopu projekta Centar za pomoć kući za kojeg je Gradsko društvo crvenog križa Koprivnica dobilo 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal rekao je Dravi.info da će Grad Koprivnica za izgradnju ovog centra darovati zemljište površine 2.455 metara kvadratnih, a odluku trebaju potvrditi vijećnici na današnjoj sjednici.

– Radi se o tome da ćemo donijeti odluku o darivanju zemljišta Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica. To će biti tamo negdje na početku Herešinske ulice, i to zato što je Crveni križ uspio iz Europskog socijalnog fonda povući milijunski iznos za izgradnju – kazao je Pal.

U Crvenom križu napominju da će se osim prihvatilišta za beskućnike, u novom prostoru organizirati i poludnevni boravak za starije osobe i umirovljenike. Objašnjavaju da im je sadašnji prostor premalen za sve planirane aktivnosti. Trenutno u svojem vlasništvu imaju prostorne kapacitete, zgradu kuhinje, upravnu zgradu s pripadajućim skladišnim prostorom namijenjenim za Socijalnu samoposlugu, a pružaju pomoć u kući te trenutno pripremaju i dostavljaju 170 obroka dnevno, što je ujedno i maksimalni kapacitet kojeg mogu ostvariti. S obzirom na to da će uslugu pripreme i dostave hrane proširiti i na područje 11 općina, u Centru će biti i nova kuhinja.

Ističu da su ciljne skupine ovog projekta beskućnici, odnosno osobe kojima je zbog imovinskog stanja egzistencija dovedena u pitanje, zatim korisnici usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe. Naglašavaju da će se ulaganje u socijalnu infrastrukturu postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije, a u planu su i nova zapošljavanja zbog novih i proširenja postojećih socijalnih usluga.

zatvori