Petak, 26. travnja 2024.

TEDxKoprivnicaLibrary dovodi pet sjajnih govornika u ENTER – inkubator kreativnih industrija

Prvi TED govori počeli su pisati povijest i stvarati viziju sjajnije budućnosti prije punih 14 godina. Sedam godina kasnije, globalnoj TED zajednici priključuje se i Koprivnički TEDxKoprivnicaLibrary. Otad se koprivnička (i gostujuća) publika susrela s brojnim britkim i kreativnim umovima, motivatorima, sjajnim idejama.

Prvi ovogodišnji TEDx održat će se u petak, 10. srpnja 2020. godine, a novost je da će se ovog puta održati na novoj lokaciji, u prostoru ENTER Koprivnica – inkubatora kreativnih industrija. Tko će vas ovog puta nadahnuti i osvojiti svojim govorom otkrijte u nastavku.

Na TEDx pozornicu ušetat će braća Boljar koji se kriju iza imena MIRET pod kojim stvaraju najekološkije tenisice na svijetu. Globalni pioniri na području ekološki održive obuće otkrit će vam skrivene tajne obućarske industrije i svojim govorom “izuti vas iz cipela”!

Karla Čurin, studentica zagrebačkoga Grafičkog fakulteta, osmislila je “digitalnog psihoterapeuta”, mobilnu aplikaciju Oaza za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, anksioznošću i suicidalnim mislima. Iako je od rođenja teško nagluha, tvrdi da nije bila diskriminirana zbog svoje nagluhosti. Svaku prepreku je preskakala, neke teže, a neke lakše. Često je na svaki svoj uspjeh dobivala komentare da je rođena pod sretnom zvijezdom. Zašto nije tako i kako je zapravo, opisat će u svojem TEDx govoru.

Kristina Čunović je sociologinja, knjižničarka, aktivistica i utopistica koja će u svojem govoru “Roditeljstvo iza rešetaka” prenijeti doživljaje i iskustvo sudjelovanja u dugogodišnjem projektu “Čitateljski program za zatvorenike i djecu” koji povezuje djecu i roditelje zatvorenike tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2018. godini koju dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. U Kristininoj priči, kao i u svakoj dobroj priči, postoji uvod (o čitanju naglas djeci), zaplet (čitateljski program za zatvorenike i djecu), nekoliko rečenica o divnoj suradnji udruge RODA i Hrvatskoga čitateljskog društva te kraj s nekoliko suza (iako ne može obećati).

Melita Pavlek rođena je u Koprivnici te je nakon završenog studija dizajna, završila i studij novinarstva kao i poslijediplomski studij Lokalne demokracije i razvoja na FPZG. Odnosima s javnošću bavi se više od deset godina te je honorarni suradnik lokalnih radijskih postaja i tjednika. Melita vas vodi kroz priču osobnog razvoja u kojoj njezina stogodišnja potraga za mudracem, Yodom i životnim trenerom završava kada se u njihovu kuću useljava simpatična, zahtjevna i relativno spiritualna maltezerica Siri. Kroz osnovne NLP principe kojima ju je naučila Siri dolazi do ideje da s prijateljima podijeli svoje čupavo herojsko putovanje koje vas može motivirati da i vi učinite isto.

Paul Bradbury, novinar i urednik rođen u kišnom Manchesteru, koji 2002. započinje svoj život na otoku Hvaru. Jedan je od najboljih promotora hrvatskog turizma te najčitaniji bloger iz Hrvatske koji piše na engleskom jeziku. Paul tvrdi da u Hrvatskoj postoje dva velika problema – sustav i način razmišljanja. I pita se, zašto ne stvoriti digitalnu Hrvatsku 2.0, zaobići sustav te potaknuti ljude na promjenu u načinu razmišljanja? Draže mu je, umjesto da nastoji popraviti Kraljevstvo slučajnog turizma, ismijavati ih i ignorirati. Nakon dvanaestogodišnjeg života u Dalmaciji poručuje: “Nemojte pokušavati promijeniti Dalmaciju, ali očekujte da će Dalmacija promijeniti vas”. Kakvu promjenu Paul priželjkuje i što je tijekom svojeg višegodišnjeg djelovanja u Hrvatskoj uspio promijeniti, saznajte kroz govor koji je pripremio za koprivnički TEDx!

Ulaznice će biti dostupne u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica od ponedjeljka 6.7.2020. u prostoru Odjela za odrasle uz napomenu da knjižnica od tog datuma počinje raditi prema ljetnom radnom vremenu što znači da svoja vrata otvara korisnicima od 12 sati. Broj ulaznica je, kao i uvijek, ograničen.

Zahvaljujemo našim cijenjenim sponzorima koji su ove godine: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ENTER Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Koprivnice, Inducta, Podravka, 2Che (Touché), Avalon, Etnokaj, Oblok music agency, Sana, Carlsberg, Meseco, Le Petit cafe i Tiskara Rihtarić.

Medijski pokrovitelji TEDxKoprivnicaLibrary konferencije su Radio Drava i Drava.info.

Konferencija će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama propisanima od strane Nacionalnog stožera.

zatvori