Petak, 17. svibnja 2024.

Udruženje obrtnika: Pokazatelji još uvijek pozitivni, u prvih pet mjeseci otvoreno 17 obrta u Koprivnici

Dogovorene su smjernice za pomoć onima koji još uvijek ne rade punim kapacitetom

Članovi Skupštine Udruženja obrtnika Koprivnica održali su četvrtu redovnu sjednicu.

Tom prilikom prihvaćeno je financijsko izvješće, izvješće o radu za 2019. godinu te izvješće Inventurne komisije i Nadzornog odbora.

Sjednici je prisustvovala i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

“Svaki član ispričao je kako je njihov obrt preživio situaciju pandemije koronavirusa. Dogradonačelnica Ostriž predstavila je planirane aktivnosti Grada u nadolazećem periodu”, poručuju iz Udruženja.

Dodaju da su dogovorene osnovne smjernice za pomoć onima koji ipak još uvijek ne rade punim kapacitetom, kao što su primjerice djelatnosti vezane uz turizam, pa je sastavljen i prijedlog koji je upućen Gradu koji sadrži uvjete koje bi trebalo zadovoljiti za potporu kao što su plaćene obaveze prema zaposlenicima, državi i Gradu te promet manji od prošle godine za najmanje 50 posto.

Potpore je važno usmjeriti prema najugroženijima i pritom prednost dati proizvođačima i uslužnim djelatnostima vezanima za turizam i veća okupljanja ljudi kao što su manifestacije, gospodarske izložbe i sajmovi, te za plaćanje visokih koncesija ili zakupnina. Potpore bi trebalo dati u iznosu koji može omogućiti prevladavanje krize i eventualno pokretanje poslovanja, smatraju u Udruženju.

Sjednica je bila prilika za raspravu o trendovima prijave i odjave obrta u Obrtnom registru. U Udruženju napominju da su pokazatelji još uvijek pozitivni pa je u prvih pet mjeseci 2020. godine u Koprivnici prijavljeno 17, a odjavljeno 12 obrta.

“Unatoč otpisu zaduženja za komorski doprinos za drugo tromjesečje svim obrtnicima kao i otpisu zakupnina i režija za jedan mjesec nekim zakupcima u zgradi Doma obrtnika, Udruženje normalno funkcionira sa stabilnim financijama”, zaključuju.

Izvor: UO Koprivnica
Izvor: UO Koprivnica
zatvori