Petak, 26. travnja 2024.

Mario Matoković na otvorenje svoje izložbe u AK galeriji krenuo je pješke iz Osijeka, no na putu mu se dogodila nezgoda

Samostalna izložba Marija Matokovića “200000 koraka” otvara se večeras u 20 sati u AK galeriji, a autor je na otvorenje krenuo pješice iz Osijeka.

– On je sve to lijepo osmislio i u srijedu u pet ujutro je krenuo. U tom jednom danu je prošao 46 kilometara, međutim na njegovu i našu veliku žalost, dogodila mu se ozljeda zbog koje nije mogao napraviti doslovno ni jedan korak pa je taj performans prekinut na trećini puta. Takve stvari se događaju, pogotovo u tim performansima koji uključuju izdržljivost, to je sve na neki način dio procesa. No, bez obzira na to, autor će nam se pridružiti na otvorenju – rekla je Tanja Špoljar, kustosica AK galerije.

Kad je riječ o njegovoj izložbi, Špoljar napominje da je rad s kojim će se predstaviti koprivničkoj publici nastao 2019. godine na rezidencijalnom boravku Art Omi u Americi.

– Autor je tada odlučio potpuno nepoznati i novi prostor prirode istraživati kretanjem. Petnaest je dana hodao po par sati, prehodavši sveukupno 150 kilometara, bilježeći usput trenutke nelagode i straha analognom kamerom i sakupljajući biljke kojima je crtao na papiru vizualne skice psihičkog stanja – objašnjava Špoljar i dodaje da autor svoje iskustvo prezentira video dokumentacijom performansa, serijom od 15 crteža biljkama koje daju vizualni prikaz njegova stanja tog dana, serijom od 20 analognih fotografija i biljkama koje je sakupio po putu.


O AUTORU:

Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na Odsjeku za likovnu umjetnost. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Izlagao je na brojnim domaćim i nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovao na više umjetničkih radionica i projekata u domovini i inozemstvu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Finalist nagrade Radoslav Putar, nagrade za mlade umjetnike do 35 godina u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. 2017. nagrađen je 3. nagradom na „5. Biennalu suvremene umjetnosti u Novorossyisku“ u Rusiji za rad „Zastava“ te 2018. nagrađen nagradom „Ex Aequo“ nagradom na 26. slavonskom Biennaleu u Osijeku. Inicijator umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML Studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u vidu kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Živi i radi u Osijeku.

zatvori